Župnik objavio pravila za vjenčanja: Mladenci kod prijave moraju ostaviti 100 eura, objasnio i zbog čega

Vijesti 21. kol 202414:55 0 komentara
Vjenčanje
Borna Filic/PIXSELL

Ponukan različitim nepravilnostima i nerazumijevanjima u slavlju sakramenta ženidbe, župnik župe svetog Marka u Trnjanima kod Slavonskog Broda vlč. Luka Ćosić javno je objavio pravilnik kojim se jasno određuje kako teku priprave prije, za vrijeme i nakon vjenčanja u njegovoj župi.

U objavi, između ostalog, navodi kako vjenčanje treba najaviti u župnom uredu barem 45 dana unaprijed te kako je moguće dovesti vlastite glazbenike ako će svirati i pjevati u skladu s crkvenim propisima.

Bacanje konfeta, cvijeća, riže i slično poslije vjenčanja pred crkvom je neprikladno, nekulturno i zabranjeno, kao i paljenje baklji te ostavljanje boca po crkvi i oko nje za vrijeme vjenčanja.” Mladenci pri prijavi vjenčanja ostavljaju iznos od 100 eura u slučaju da se prostor oko crkve ostavi neuredan. Novac dobivaju natrag ako je sve u redu”, naveo je župnik.

U obavijesti na Facebook stranici župe također stoji kako su potrebni dokumenti za vjenčanje u crkvi krsni list za zaručnike, potvrde o pohađanju ženidbenog tečaja za oboje zaručnika, potvrda iz matičnog ureda o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka, a u slučajevima kada su zaručnici prethodno građanski vjenčani i vjenčani list.

Napominje da mladenci u crkvu trebaju ući zajedno. Uzvanici, kao i mladenci, moraju biti primjereno odjeveni, u skladu s općim bontonom, i ne smiju galamiti. Župnik ističe da se sakrament ženidbe obavlja u crkvi, koja je za vjernike sveto mjesto te da se, bez obzira na vlastita uvjerenja, u crkvu ulazi s poštovanjem.

Parkiranje vozila nije dopušteno u crkvenom dvorištu, nego na propisanim parkirnim mjestima kojih ima dovoljno. Mladenci sakramentu ženidbe pristupaju svjesno, trijezni i sabrani. Uzvanici također ne bi smjeli dolaziti u crkvu pod utjecajem alkohola. “U slučaju nepoštovanja ovih normi, podsjećamo da se ženidba može sklopiti samo pred dva svjedoka, dok se ostale može zamoliti da napuste crkvu”, nastavlja župnik.

Pri kraju dopisa župnik navodi da nakon sklopljenog vjenčanja, prema običaju, kumovi donose u sakristiju taksu za vjenčanje, kao i naknadu za sviranje, cvijeće i slično. Mladence koji ne pristaju na neki dio njegova pravilnika podsjetio je da se sakrament ženidbe može sklopiti i u župi drugog zaručnika ili se može zatražiti dopuštenje za vjenčanje u drugoj župi. “Ovaj pravilnik služi kako bismo izbjegli nesporazume, sukobe i slične situacije”, poručio je svećenik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!