Jeste li znali ovo o češnjaku? Nutricionisti otkrivaju pravilo 10 minuta

češnjak, bijeli luk
Unsplash

Bez obzira jedete li kruh s češnjakom ili uživate u pikantnom curryju, češnjak uvijek dodaje dašak okusa bilo kojoj vrsti kuhinje. S izvrsnom aromom i bogatim okusom, češnjak nije samo ukusan, već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti.

Ova zdrava namirnica sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima.

Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti češnjaka više od drugih. Ako kuhate s češnjakom, morate se pridržavati nekih pravila kako biste zadržali okus i dobrobiti, piše Mirror.

Pravilo za kuhanje češnjaka koje morate znati

Nutricionistica Moomal Asif je u objavi na svom Instagram profilu podijelio pravilo od 10 minuta koje morate slijediti dok kuhate s češnjakom.

Naslov objave je glasio: “Jeste li znali da dvije minute u tavi uništavaju sve zdravstvene dobrobiti češnjaka?”

Nutricionistica je dalje objasnila da kada se češnjak zagrije, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti češnjaka.

VEZANA VIJEST

Međutim, jedna jednostavna promjena vaše tehnike kuhanja može pomoći u očuvanju zdravstvenih dobrobiti češnjaka. Asif je podijelila najbolji način kuhanja češnjaka.

“Zgnječite ili usitnite češnjak i držite ga podalje od topline 10 minuta. Tijekom tog vremena stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tijekom kuhanja”, rekla je te dodala: “Onda možete pržiti, pirjati, peći do mile volje i još uvijek iz češnjaka dobiti sav svoj lijek”.

Je li češnjak zdrav?

Češnjak se već stoljećima koristi u kuhanju raznih vrsta jela. Češnjak je zdrav jer ima visok sadržaj antioksidansa.

Također ima moćna antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva.

Ono što češnjak čini tako zdravim je koliko sadrži minerala i vitamina. Osim visokog sadržaja alicina, češnjak sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezija, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.

Koje su zdravstvene prednosti češnjaka?

– sprječava prehladu i gripu

– poboljšava zdravlje srca

– pospješuje rad mozg

– pomaže kod probave

– uravnotežuje razinu šećera u krvi

– jača imunitet

– čini kožu zdravom

– potiče mršavljenje

– može poboljšati atletsku izvedbu

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.