Treba li uzimati vitamine tijekom sezone virusa? Medicinski stručnjaci dijele što uzimaju (i jedu) za optimalnu prehranu tijekom sezone prehlade i gripe.
Vitamini mogu pomoći održavanju funkcije vašeg imunološkog sustava kako bi se borio protiv infekcija, posebno tijekom sezone prehlade i gripe. Međutim, potraga za odgovarajućim vitaminima koji poboljšavaju imunološki sustav može izgledati stresno. Kako bi olakšali potragu, liječnici su za The Healthy otkrili koje vitamine uzimaju tijekom sezone virusa.
Ispitani liječnici se obično oslanjaju na izvore hrane, a ne na tablete.
“Moj glavni cilj je osigurati da sam nutritivno uravnotežena kako bi imala snažan imunološki sustav koji se bori protiv bolesti”, kazala je dr. Sharon Palmer.
Za neke ljude, taj balans može uključivati vitamine ili dodatke prehrani. “Ako imate nedostatke hranjivih tvari, dodaci mogu pomoći u jačanju imuniteta”, objašnjava Ali Bandier, magistar znanosti i registrirana nutricionistica, dodajući: “No, ako već ispunjavate svoje dnevne potrebe putem zdrave prehrane, ostaje nejasno koliko dodatna suplementacija može biti značajna.”
Ipak, većina ljudi ne ispunjava svoje dnevne potrebe za hranjivim tvarima, s manje od 15% Amerikanaca koji ispunjavaju dnevne preporuke za voće i povrće.
To znači da za većinu nas dodatna suplementacija odgovarajućim hranjivim tvarima može napraviti veliku razliku u održavanju zdravlja.
Odabrani vitamini koje liječnici koriste u sezoni virusa:
1. Vitamin E
Vitamin E je snažan antioksidans koji može ojačati funkciju imunološkog sustava.
Najbolji način za unos vitamina E je putem hrane. Nedostatci vitamina E su rijetki, pa kao i kod svega ostalog, previše može biti štetno.
Izvori vitamina E uključuju sjemenke i orašaste plodove, tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i brokule te voće kao što su kivi, rajčice i mango.
2. Vitamin C
Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Nutrients sugerira da, iako ne može spriječiti prehladu, vitamin C je i dalje važan nutrijent za snažan imunološki sustav.
Najbolji način za unos dovoljne količine vitamina C je putem hrane, a namirnice bogate njime uključuju agrume poput naranči, grejpa i kivija, kupusnjače poput sirove brokule i kelja, kao i jagode i rajčice.
Istraživanje iz 2021. godine objavljeno u časopisu BMJ Global Health otkrilo je da vitamini C i D smanjuju rizik od akutnih respiratornih infekcija i skraćuju trajanje simptoma.
3. Vitamin D
Unos dovoljne količine vitamina D putem hrane je težak za postići i zato se čini da je uzimanje dodataka vitamina D visoko na popisu mnogih medicinskih stručnjaka.
Osim toga, istraživanje iz 2022. godine ukazuje na to da vitamin D može spriječiti infekciju gripom.
4. Omega-3 masne kiseline
Ako ne jedete ribu, možda ne unosite puno ovog nutrijenta. U tom slučaju, uzimanje dodatka omega-3 masnih kiselina može biti dobro rješenje.
Dr. Palmer kaže da već više od deset godina daje prednost dobrim izvorima omega-3 masnih kiselina u svojoj prehrani. “Svaki dan u svoju prehranu uključujem gljive, puno vlakana, probiotike i izvor omega-3 masnih kiselina”, kaže Palmer.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!