Kikiriki je odlična zdrava opcija za grickanje kao bogat izvor proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina. Osim što tijelu daje energiju, smanjuje i rizik od kroničnih bolesti.
Pobljšava zdravlje srca
Konzumacija kikirikija pomaže kod reguliranja razine kolesterola. Nekoliko istraživanja pokazalo je da kikiriki pomaže i kod snižavanja razine krvnog tlaka, piše Times of India.
Također, sadrži antioksidanse poput resveratrola i aminokiselina koji štite arterije od nakupljanja masti, kolesterola i drugih štetnih tvari.
Smanjuje rizik od dijabetesa
Kikiriki se smatra zdravim međuobrokom za dijabetičare jer ima puno hranjivih tvari i ne sadrži nezdrave masti pa održava razinu šećera u krvi pod kontrolom. Također sadrži magnezij koji pomaže regulirati inzulinske reakcije u tijelu.
Pomaže kod smanjenja upala
Kao odličan izvor zdravih masnoća koje potječu od oleinske kiseline, istog spoja koji se nalazi u maslinovom ulju, kikiriki pomaže u borbi protiv upala i slobodnih radikala u stanicama.
Pomaže u prevenciji nekih vrsta raka
Istraživanja su pokazala da jedenje kikirikija može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Naime, sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola za kojeg se kaže da smanjuje rizik od raka.
Pomaže kod mršavljenja
Kikiriki ima visoki udio proteina i vlakana koji pomažu u reguliranju težine. Proteini pomažu u podizanju energije, a vlakna povećavaju razinu sitosti u tijelu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.