Oglas

Trebate energije? Jedite ovo voće

author
N1 Info
17. kol. 2022. 10:17
>
10:20
kruška, voće, smoothie
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Kruške su prirodan izvor energije jer obiluju značajnom količinom fruktoze i glukoze te najslađim prirodnim šećerom levulozom, a bogate su i vitaminima B-skupine važnim za metabolizam masti, bjelančevina i ugljikohidrata.

Oglas

Vitamini i antioksidansi


Inače, kruške su dobar izvor kalija, bakra i vitamina C, koji daju značajan doprinos antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala. Poznato je da je vitamin C snažan antioksidans, a bakar nužno potreban sastojak superoksiddismutaze - jednog od najsnažnijih tjelesnih antioksidativnih enzima, piše Živim.hr.
Svježe kruške bogate su kalijem, koji se inače vrlo lako izlučuje iz organizma disanjem i znojenjem pa ga je važno stalno nadoknađivati.

Ima brojne funkcije u organizmu: sudjeluje u regulaciji rada srca, mišićnoj kontrakciji, prijenosu živčanih impulsa te u metabolizmu bjelančevina i ugljikohidrata, regulira rad krvožilnog sustava te sudjeluje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba.

Prehrambena vlakna


Svježe kruške bogate su i prehrambenim vlaknima, posebice pektinom, a vlakna su izuzetno važna u održavanju razine glukoze i kolesterola u krvi te u osiguravanju urednog pražnjenja crijeva.

Prehrana bogata vlaknima učinkovito pomaže u smanjenju kolesterola u serumu te smanjenju rizika za rak debelog crijeva i upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjno voće za sve osobe s tegobama probavnog sustava.

Oprez!


No, zbog visokog sadržaja šećera nisu poželjno voće za dijabetičare i sve one koji imaju povišene razine šećera, a i oni koji imaju problema s tjelesnom težinom trebali bi pripaziti jer kruške sadrže i neznatne količine masti te su kaloričnije od jabuka.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama