Iako smo je navikli najčešće jesti kao salatu, cikla može biti iznimno ukusna i u juhi, posebice ako joj dodamo nekoliko aromatičnih začina.
Iako ciklu moramo jesti s osobitim oprezom, jer mrlje od ovog povrća s odjeće teško odlaze, to je mala cijena za mnoge zdravstvene koristi koje od nje dobivamo.
Zašto je dobro jesti ciklu?
Osim što zbog svoje upečatljive boje svakom jelu daje osobit pečat, cikla je iznimno hranjiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih spojeva, od kojih mnogi imaju ljekovita svojstva.
Iako većina nas jede samo gomolj cikle, lišće je također prepuno hranjivih tvari, uključujući antioksidanse koji se bore protiv oštećenja stanica i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
Jedno je od rijetkih povrća koje sadrži betalaine, snažne antioksidanse koji cikli daju živu boju. Betalaini smanjuju upale i mogu pomoći u zaštiti od raka i drugih bolesti.
Cikla je posebno bogata folatima, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca, pokazuju neka istraživanja. Osim toga, sadrži zavidnu količinu mangana, koji je zaslužan za formiranje kostiju, metabolizam hranjivih tvari i rad mozga.
1. Poboljšava probavu
Cikla također sadrži puno vlakana. Ona zaobilaze probavu i putuju do debelog crijeva, gdje hrane prijateljske crijevne bakterije i dodaju masu stolici. Tako pospješuju zdravlje probavnog sustava, održati stolicu redovitom i sprječavaju probavne probleme poput zatvora, upalne bolesti crijeva (IBS) i divertikulitisa.
2. Povećava izdržljivost
Cikla i njezin sok pomažu boljem radu srca i pluća tijekom vježbanja. Dušikov oksid iz cikle povećava dotok krvi u mišiće. Neki sportaši jedu ciklu ili piju njezin sok tijekom vježbanja kako bi poboljšali svoju izvedbu.
3. Čuva srce i mozak
Cikla je bogata vitamin B9 koji pomaže u rastu i funkcioniranju stanica. Folat igra ključnu ulogu u kontroli oštećenja krvnih žila, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Cikla i rizik
Cikla je bogata oksalatima koji mogu dovesti do bubrežnih kamenaca.
Ako ste imali bubrežne kamence, izbjegavajte ciklu ili je jedite samo tu i tamo. Oksalati također mogu doprinijeti gihtu, vrsti artritisa, stoga jedite ciklu umjereno ako ste rizična skupina.
Također, nemojte se prestrašiti ako vam mokraća i stolica nakon konzumiranja cikle budu crvenkaste. To je potpuno bezopasno te je riječ samo o zdravom pigmentu cikle.
Kako pripremiti krem juhu od cikle?
Cikla je ukusna kao dio mnogih jela. Iako je najčešće jedemo ukiseljenu ili u salati, izvrsna je i pečena u pećnici, u zdravim smoothiejima, u obliku umaka za meso i povrće ili pak kao juha.
Juha od cikle posebno prija u hladnijim danima, a možete je jednostavno napraviti kod kuće. U nastavku donosimo nekoliko recepata za vrlo ukusan obrok.
Recept za krem juhu od cikle i krumpira
Krumpir u kombinaciji s ciklom juhi će dati posebno primamljivu kremoznost.
Sastojci:
– 2 manje cikle
– 1 krumpir
– 1 luk
– 1,5 l vode ili temeljca
– 2 žlice kiselog vrhnja
– 1 žlica oštrog brašna
– sol, papar
Priprema:
Ciklu ogulite i narežite na sitne kockice. Na ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte mu brašno, promiješajte te zalijte vodom. Dodajte ciklu i krumpir. Sve začinite solju i paprom te kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
Povrće usitnite štapnim mikserom direktno u posudi ili sve možete preseliti u blender i tako izblendati. Juhi dodajte kiselo vrhnje po želji i poslužite dok je topla.
Recept za juhu od cikle i mente
Menta će dati juhi dozu svježine i učiniti se još ukusnijom.
Sastojci:
– 450 g cikle
– 150 g krumpira
– 150 g crvenog luka
– 1 češanj češnjaka
– 60 ml maslinova ulja
– 1 l povrtnog temeljca
– 4-5 listića svježe mente
– sol, papar, kumin
– malo svježeg peršina
Priprema:
Ciklu i krumpir operite, ogulite i narežite na kockice. Na ulju popržite luk te mu dodajte sitno nasjeckani češnjak. Kratko ga popržite te dodajte ciklu i krumpir. Podlijte temeljcem i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
Kad je gotovo, usitnite ga štapnim mikserom te po potrebi dodajte temeljca ili vode za željenu gustoću. Juhu začinite solju, paprom, kuminom i mentom te je kratko prokuhajte. Kad je gotova, poslužite je s malo nasjeckanog peršina.
Recept za juhu od cikle i đumbira
Kombinacija cikle i đumbira idealna je za razdoblja prehlade. Đumbir potiče perspiraciju, čime pročišćava tijelo i smanjuje temperaturu.
Sastojci:
– 1 luk
– 3 cikle
– 1 srednji pastrnjak
– 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
– 3 češnja češnjaka
– maslinovo ulje
– sol, papar
– 1 l povrtnog temeljca
– malo svježeg peršina
– žlica crnog sezama
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte luk tri do četiri minute. Dodajte češnjak, đumbir, sol i papar te pirjajte sve još dvije minute. Dodajte ciklu i pastrnjak narezane na kockice te sve zalijte temeljcem.
Pojačajte vatru i zakuhajte. Zatim smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte 25-30 minuta dok cikla ne omekša. Štapnim mikserom usitnite povrće dok juha nije kremasta. Juhu odmah poslužite te je ukrasite nasjeckanim peršinom ili sezamom po želji. Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!