Gin je prije nekoliko godina postalo popularno alkoholno piće. Radi se od borovica, koje su plod smreke, ima zanimljiv i pomalo gorki okus, a neki za njega kažu kako je, kada se pije u malim količinima, zdrav. Može se piti s raznim začinima, a u zimskim mjesecima je idealan kuhani gin za ugrijati se.
Kuhani gin se može piti u kafićima ili na adventu, a možete ga i vrlo jednostavno napravi kod kuće. Trebat će vam samo gin, voda, naranča i začini.
Kako se radi gin?
Gin je alkoholno piće koje se radi destilacijom etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla, a u njega se onda mogu dodati i razni začini ili začinsko bilje, o čemu će ovisiti i njegov okus.
Postoje ginovi koji sadrže nekoliko okusa, kao i oni s više od deset okusa.
Udio alkohola u ginu je 40 do 43 posto, što će ovisiti od proizvođača do proizvođača. Glavna podjela gina je na London Dry, Plymouth, Old Tom i Genever.
Ovaj napitak se pojavio u srednjem vijeku, a diljem svijeta je postao poznat 1688. godine.
Kako napraviti kuhani gin?
Kuhani gin je vrlo jednostavno za napraviti. Često se pije za vrijeme božićnih blagdana, ali i općenito u zimskim mjesecima kako bi ugrijao hladne ruke.
Evo kako možete napraviti dvije čaše kuhanog gina. Ako gin kuhate za više osoba, samo poduplajte sastojke.
Sastojci:
– 50 ml gina
– 100 ml vode
– 50 ml cijeđenog soka limuna
– 50 ml cijeđenog soka naranče
– kriška limuna ili naranče za ukrašavanje
– kupovni začini za gin (papar, borovica, klinčići, kardamom)
– štapić cimeta
– 2 žličice meda ili šećera
Po želji možete dodati još šećera ili izbaciti određene začine, a njihovu količinu uvijek stavite prema potrebi i želji.
Priprema:
Stavite kuhati vodu i u nju stavite začine, med i sokove od naranče i limuna. Pustite da zakuha, maknite sa štednjaka i dodajte gin i dobro pomiješajte. Za ukras u šalicu možete staviti kriške limuna ili naranče.
Osim s vodom, kuhani gin se može raditi i sa sokom od jabuke ili tonikom, a recept za potonji pogledajte u videu.
Ako želite iznenaditi osobu kojoj radite gin možete i rub čaše ukrasiti šećerom. Prvo je namočite vodom, a potom je uronite u šećer i ostavite koju sekundu.
Dakle, gin se kao piće pojavio još u srednjem vijeku, a posljednjih je nekoliko godina posebno popularan. Osim hladan s ledom i začinima, gin se može i kuhati pa ga možete piti kao topli napitak u zimskim mjesecima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!