Za prste polizati! Pravi makedonski recept za gravče na tavče

Cooking 01. lip 202207:55 0 komentara
Shutterstock

Gravče na tavče nije samo zapečeni grah u pećnici, nego zahtijeva nešto više pažnje i sastojaka. Ovo je pravi recept za ovo slasno jelo od makedonske zajednice u Hrvatskoj.

Sastojci:

500 g krupnog bijelog graha tetovca
400 g suhih rebara

300 g svježe crvene paprike
200 g svježih rajčica
200 g luka
3 češnja češnjaka

nekoliko žlica ulja
stručak peršina
1 ljuta papričica
1 žličica crvene paprike u prahu

malo bijelog brašna
sol i papar po želji

Priprema:

Namočite grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhajte ga u slanoj vodi i ocijedite. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.

Nasjeckajte luk i propržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na umjerenoj vatri još 15 min. Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjajte još 10 min.

Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebra i prokuhajte.

Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebra ili običnu toplu vodu. Poslužite toplo s ajvarom ili pinđurom, prenosi Pun kufer.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!