Oglas

Recept: Detoks juha

author
N1 Info
04. sij. 2022. 09:48
>
15:38
juha, povrće, povrtna juha
Photo by <a href="https://unsplash.com/@foodography?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Gianluca Gerardi</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/vegetable-soup?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a> | Photo by <a href="https://unsplash.com/@foodography?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Gianluca Gerardi</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/vegetable-soup?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Početak nove godine za mnoge znači i odmak od teške hrane, odlazak na dijetu ili proces detoksikacije.

Oglas

No, dobar početak je i jednostavna povrtna juha koja će vas preporoditi, po receptu Katie Dunlop.

Sastojci:

4 mrkve
4 stabljike celera
1 kelj
2 šalice karfiola
pola šalice heljde
1 luk
3 češnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
začini po želji
1 šalica graha ili miks leće
2 litre goveđeg temeljca

Priprema:

U velikom loncu na maslinovom ulju pržite nasjeckani luk. Dodajte češnjak i pržite još kratko.

Dodajte sve nasjeckano povrće i ostale sastojke i kuhajte oko 90 minuta odnosno dok grah nije kuhan (možete koristiti i već kuhani grah).

Začinite juhu po želji.

Zašto baš ova juha?


Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu, heljda polako, ali sigurno preuzima zasluženi epitet popularne pseudožitarice, a zbog svojeg „gluten free“ statusa posebice je korisna osobama koje ne podnose gluten.

Nutritivna vrijednost heljde značajno se ističe naspram drugih vrsta žitarica. Sadrži kvalitetne ugljikohidrate i proteine, ali i različite vitamine, minerale i antioksidanse. Često se razmatra kao izvor vitamina B – skupine, a od minerala u ovoj žitarici nalazimo magnezij, mangan, bakar, željezo i fosfor. Uspoređujući s drugim žitaricama, minerali prisutni u kuhanoj heljdi dobro se apsorbiraju u našem tijelu. Razlog tome krije se činjenici da heljda sadrži malen udio fitinske kiseline, poznatog inhibitora apsorpcije minerala koji nalazimo u većini žitarica.

Celer pak sadrži hranjive i korisne tvari u svim svojim dijelovima: korijenu, stabljici, listovima, pa čak i u sjemenkama. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Grickanje celera može ukloniti neugodan dah, preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta, izvrstan je diuretik te sadrži aktivne tvari koje prirodnim putem opuštaju mišiće u stijenkama arterija i oko njih. Osim što je bogat vlaknima, prava je riznica vitamina K, C i B,te kalcija i folne kiseline, prenosi Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama