Recept: Mramorni kolač s đumbirom

Cooking 23. pro 202107:48 0 komentara
Shutterstock

Mramorni kolač s đumbirom preliven čokoladom.

Sastojci:

– 225 g maslaca, sobne temperature

– 675 g brašna

– 1 žličica soli

– 1 žličica sode bikarbone

– 1 žličica mljevenog đumbira

– 112 g čokolade, nasjeckane

– 450 g šećera

– 6 jaja

– 1 žličica ekstrakta vanilije

– 225 g milerama

Glazura:

– 224 g čokolade

– 170 g slatkog vrhnja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.  Posudu za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.

Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i đumbir.

Čokoladu izlomljenu na kockice otopite na pari. Stavite sa strane da se malo prohladi.

Mikserom umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta.

Dodajte jaja, jedno po jedno, svako naknadno dobro umiješati, pa dodajte ekstrakt vanilije.

Zatim dodajte smjesu s brašnom naizmjenično s mileramom, mutite dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu podijelite u dvije posude, a u jednu dodajte istopljenu čokoladu.

U pripremljenu posudu za pečenje ulijte malo jedne, malo druge smjese, počnite od sredine posude za pečenje.

Na kraju pređite nožem kroz smjesu, naprijed-nazad, da dobijete zanimljivije šare.

Pecite 60 do 65 minuta. Kada bude pečen, kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti u posudi da se malo ohladi, pa tek onda ga izvaditi da se potpuno ohladi.

Napravite glazuru: Otopite čokolau na pari, dodajte zagrijano slatko vrhnje, ne treba prokuhati. Mikserom sjediniti vrhnje i čokoladu.

Prelijte glazuru, puštajući da kaplje sa strana; neka odstoji oko 30 minuta.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!