Bez obzira na godišnje doba, suhi kolači su uvijek rado viđeni na stolovima, a pripremaju se vrlo jednostavno. A tek kako su ukusni!
Kada je riječ o desertima, ukusi su različiti. Neki više vole one s bogatim kremama, drugi pjenaste, dok neki ne mogu odoljeti malim ukusnim kolačićima.
Takozvani suhi kolači obično su neizostavan ukras blagdanskih stolova, no zašto bismo ih jeli samo tada?
Ako vam dolaze nenajavljeni gosti ili se želite na brzinu zasladiti, suhi kolači uvijek su dobar izbor jer prije svega dugo traju pa ih ne trebate stalno pripremati.
To ih čini idealnim za duže putovanje ili kao brz i praktičan zalogaj na poslu.
Iako ih često tako zovemo, suhi kolači ne moraju biti nužno suhi, već mogu itekako biti sočni.
Dolaze u širokom spektru okusa koji zadovoljavaju različite preferencije i želje – od voćnih do čokoladnih pa do onih s orašastim plodovima i egzotičnim začinima.
Osim toga, za razliku od osjetljivijih krema i punjenja, suhi kolači ne zahtijevaju poseban tretman pri prijevozu ili čuvanju pa su idealan izbor za poklon dragoj osobi.
Ako vam baš treba slatki zalogaj, a ne želite sate provoditi u kuhinji, donosimo pet recepata za ukusne suhe kolače.
Kolač sa suhim voćem
Za sve one koji vole voćne kolače, a žele brzo gotov desert, ovaj desert je pun pogodak.
Sastojci:
– 3 jaja
– 150 g šećera
– 1 limun šećer
– 125 g maslaca
– 100 ml mlijeka
– 200 g glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– prstohvat soli
– pola žličice cimeta
– 100 g suhih brusnica
– 50 g suhih marelica
– 50 g kandiranog ananasa
– 100 g kandirane papaje
– 50 g grožđica
– 60 g grubo nasjeckanih badema
Priprema:
Jaja, šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte te im dodajte maslac i mlijeko. U smjesu umiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i cimet. Potom smjesi dodajte kandirano voće i bademe.
Smjesu izlijte u kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Kolač pecite oko 30 minuta na 180°C.
Kolačići s limunom i bademima
Limun i bademi uvijek su savršen spoj, a ovi kolačići nisu privlačni samo okus, već i izgledom.
Sastojci:
– 2 bjelanjka
– 50 g brašna
– 100 g šećera u prahu
– 1 žličica naribane limunove korice
– pola žličice ekstrakta od limuna
– 100 g mekanog maslaca
– 100 g narezanih badema
– maslac za premazivanje lima za pečenje
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 200 °C te premažite maslacem dva lima za pečenje.
Nadalje, umutite bjelanjke u snijeg, a u velikoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu i brašno.
U sredini napravite udubinu te u nju stavite snijeg od bjelanjaka, limunovu koricu i ekstrakt limuna pa sve dobro izmiješajte drvenom žlicom. Smjesi dodajte maslac i bademe te dobro promiješajte.
Na limove stavljajte po jednu punu žličicu tijesta s razmakom od 5 cm. Ukrasite ih vilicom uronjenom u hladnu vodu.
Svaki set kolača pecite pojedinačno šest do osam minuta dok kolačići ne dobiju zlatno-smeđu boju. Odmah ih skinite s lima i stavite na drvenu dasku da postanu čvrsti prije nego ih stavite na hlađenje.
Makaroni od kokosa
Za sve koji vole kokos oduševit će ovi kolačići. Jako kratko se peku pa treba paziti da ne zagore.
Sastojci:
– 10 g maslaca
– 200 g kokosovog brašna
– 2 bjelanjka
– 120 g šećera
– 50 g čokolade za kuhanje
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, bjelanjke i šećer te mijesite dok ne dobijete skladnu smjesu.
Smjesom napunite vrećicu za ukrašavanje torti te je na lim obložen papirom za pečenje istiskujte u obliku malih makarona.
Kolačiće pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C osam do deset minuta dok nisu zlatno-smeđe boje.
Na pari otopite čokoladu i maslac te ohlađene kolačiće po želji ukrasite čokoladom.
Mramorni kolač
Klasik među kolačima izgleda odlično, a okus mu je još bolji. Možete ga ispeći u kalupu za kruh, tortu ili kuglof.
Sastojci:
– 5 jaja
– 14 žlica šećera
– 14 žlica brašna
– 14 žlica mlijeka
– 12 žlica ulja
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer
– 2 žlice kakao praha
Priprema:
Umutite žumanjke sa šećerom te im postepeno dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite čvrst snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješajte u prethodnu smjesu.
Pola smjese ulijte u namašćen kalup, a u drugu polovicu dodajte kakao prah te dobro promiješajte. Ovu smjesu ulijte preko prve te čačkalicom lagano prođite preko cijele smjese da dobijete zanimljive šare.
Kolač pecite 25 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 °C. Ohlađeni kolač po želji pospite šećerom u prahu.
Veganski čokoladni keksi
Ovi keksići su bezglutenski jer se rade od bademovog i zobenog brašna te se u pripremi umjesto šećera koristi agavin sirup.
Sastojci:
– 1/2 čaše zobenog brašna
– 1 čaša mljevenih badema ili kupovnog bademovog brašna
– 1 čajna žlica praška za pecivo
– 1 žlica kakao praha
– 1 žlica biljnog mlijeka po želji
– 2 žlica agavinog sirupa
– 1 žlica kokosovog ulja
– 1 žlica grubo sjeckanih indijskih oraščića ili lješnjaka
– komadići čokolade po želji
– 1/4 čajne žlice soli
Priprema:
U posudi pomiješajte bademovo i zobeno brašno, prašak za pecivo, sol i kakao prah. Suhim sastojcima dodajte sve preostale sastojke te dobro promiješajte.
Miješajte dok ne dobijete smjesu koja se može oblikovati rukama i nije previše ljepljiva. Oblikujte manje kuglice te ih slažite na lim obložen papirom za pečenje.
Svaku kuglicu spljoštite u oblik keksa te ih pecite na 180 °C oko 10 minuta. Kada su pečeni, ostavite ih da se ohlade i stisnu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!