Na stolovima širom svijeta ljeti će se zasigurno naći jedna od omiljenih poslastica - tart od borovnice.
Ovaj desert koji sadrži sočne borovnice i hrskavo tijestom, osvaja nepce i srca ljubitelja slatkog. No, kroz slatki okus tarta od borovnice kriju se mnoge priče – od tradicije njegove izrade, pa sve do zdravstvenih blagodati koje pruža.
Što je točno tart od borovnice?
U našim se krajevima riječ “tart” baš i nije koristila do prije nekoliko godina, te će mnogi možda reći da je riječ u piti od borovnice. Međutim, recept je ipak malo drugačiji, a za pripremu se ne moraju nužno koristiti samo borovnice. Pronaći ćete tako sigurno recepte za tart od borovnice koji sadrže i drugo voće, sirupe ili svježi sir. Ni s čim od navedenog nećete pogriješiti.
No, što je uopće tart?
Tart je vrsta pečenog slatkog ili slanog jela koje se sastoji od tankog sloja tijesta na dnu i bočnim stranama, ispunjenog raznim nadjevima. Najpoznatiji tartovi su slatki i obično se pripremaju s voćem, kremama ili raznim punjenjima od orašastih plodova. Također, postoje i slani tartovi s punjenjem od povrća, mesa, sireva i drugih sastojaka.
Korijeni tarta od borovnice sežu unatrag u srednji vijek, kada su se počeli razvijati prvi oblici pečenih jela s tijestom koje je služilo kao posuda za nadjev. Riječ “tart” dolazi iz srednjovjekovnog latinskog izraza “tartus” koji znači “otvoreno jelo”. Taj izraz opisuje karakteristično otvoreni oblik tarta, gdje je nadjev vidljiv na površini.
U početku su tartovi bili jednostavni i pripremali su se s voćem ili povrćem. Tijesto je služilo kao praktičan način da se sačuva i posluži hrskava podloga za nadjev. Kako su se gastronomske tehnike razvijale, tartovi su postajali sve popularniji i više sofisticirani. Tijekom vremena, tijesto za tart je evoluiralo i postalo je bogatije, uz dodatak sastojaka poput maslaca, jaja i šećera. U francuskoj kuhinji, tartovi su posebno dobili na značaju, a poznata francuska varijanta je tart s voćem, poznat kao “tarte aux fruits” ili “tarte aux pommes” (tart s jabukama).
Tartovi su danas omiljeni desert u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Različiti krajevi imaju svoje karakteristične recepte i lokalne varijacije. Moderne inačice tartova mogu se naći s različitim voćem – jabukama, jagodama, borovnicama, šljivama, čokoladom, kremama od sira, limuna, naranče te raznim drugim kombinacijama okusa.
Tart od borovnice: Recepti
Iako tart ne morate nužno raditi od borovnice, svakako se savjetuje imati ih na jelovniku, posebice dok im je sezona. Borovnice su bogate antioksidansima poput flavonoida, antocijana i vitamina C, a relativno su niskokalorične.
Redovita konzumacija borovnica povezana je smanjenjem rizika od kroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i određeni oblici raka. Osim toga, preporučuju se jesti za zdravlje mozga jer smanjuju rizik od kognitivnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti.
Poznate su i po tome da smanjuj upale, dobre su za kožu te mogu pomoći u sprječavanju nastanka bora. Više je nego dovoljno razloga da i ovo ljeto pripremite tart od borovnica.
Recept za tart od borovnice
Sastojci za tijesto:
– 250 g glatkog brašna
– 120 g maslaca (hladnog i narezanog na komadiće)
– 2 žlice šećera
– prstohvat soli
– 1 jaje (lagano razmućeno)
– 2-3 žlice hladne vode (po potrebi)
Sastojci za nadjev:
– 500 g svježih borovnica
– 1/2 šalice šećera
– 2 žlice brašna (za zgušnjavanje soka borovnica)
– 1 žlica svježeg soka od limuna
– prstohvat soli
Upute
1. Priprema tijesta:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli.
Dodajte narezani hladni maslac u brašno i utrljajte ga prstima dok smjesa ne postane mrvičasta.
Dodajte razmućeno jaje u smjesu i miješajte vilicom ili rukama dok se ne formira tijesto. Ako je tijesto suho, dodajte hladnu vodu po potrebi, žlicu po žlicu, dok se tijesto ne poveže.
Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.
2. Priprema nadjeva:
U zdjeli pomiješajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
Priprema tarta:
Prethodno ugrijte pećnicu na 190°C.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa.
Prebacite tijesto u kalup, oblikujte rubove i izbušite tijesto vilicom.
Rasporedite smjesu borovnica preko tijesta u kalupu. Pecite tart u prethodno ugrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane i tijesto zlatno smeđe. Po želji, posipajte tart šećerom u prahu prije posluživanja.
Recept za tart od borovnica s bademima
Sastojci za tijesto (pogledaj u ranijem receptu)
Sastojci za nadjev:
– 500 g svježih borovnica
– pola šalice šećera
– 2 žlice maslaca (rastopljenog)
– pola šalice mljevenih badema
– 2 žlice meda
– prstohvat soli
– 1 jaje (za premazivanje tijesta)
Priprema:
Slijedite korake iz prethodnog recepta za pripremu tijesta.
Za nadjev u zdjeli pomiješajte borovnice, šećer, rastopljeni maslac, mljevene bademe, med i prstohvat soli. Rasporedite smjesu borovnica preko tijesta u kalupu. Premažite rubove tijesta razmućenim jajetom.
Pecite tart u prethodno ugrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane i tijesto zlatno smeđe. Izvadite tart iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi prije posluživanja.
Recept za tart s borovnicama i sirom
Sastojci:
– tijesto pripremite prema uputama iz prvog recepta
– 500 g svježih borovnica
– 1/2 šalice šećera
– 250 g krem sira
– 1/4 šalice šećera u prahu
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– prstohvat soli
– 1 jaje (za premazivanje tijesta)
Priprema:
Pripremite tijesto prema ranijim uputama i ostavite da se hladi u hladnjaku. Tada u zdjeli pomiješajte borovnice i pola šalice šećera. U drugoj zdjeli pomiješajte kremasti sir, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i prstohvat soli dok ne dobijete glatku kremu.
Prelijte kremu od sira preko tijesta u kalupu pa na to rasporedite smjesu borovnica preko kreme. Premažite rubove tijesta razmućenim jajetom. Pecite 30-ak minuta dok borovnice ne postanu mekane, a tijesto zlatno smeđe boje. Ohladite prije posluživanja i uredite po želji.
Trikovi za savršeno tijesto za tart
Iako uvijek možete kupiti gotovo tijesto za tart od borovnica, svakako preporučujemo da ga pokušate napraviti sami. Da bi vam tijesto svakog puta ispalo savršeno, donosimo par trikova za izradu tarta od borovnice s kojima ćete postati pravi slastičar.
1. Tijesto mora biti hladno prije pečenja
Prije nego što stavite tijesto u tart kalup, dobro ga ohladite u hladnjaku barem 30 minuta ili više. Hladno tijesto će zadržati oblik i spriječiti da se tijesto previše rastegne i spljošti prilikom pečenja.
2. Upotrijebite griz ili krušne mrvice
Ako radite tartove s vodenastim voćem poput jagoda, trešanja ili bobičastog voća, posipanje griza ili krušnih mrvica na dno tijesta prije dodavanja voća može apsorbirati višak soka i spriječiti da tijesto postane gnjecavo.
3. Premažite tijesto jajetom
Prije stavljanja voća ili drugog nadjeva na tijesto, premažite ga tankim slojem tučenog jaja. Ovo će stvoriti zaštitni sloj i spriječiti da se u tijesto natopi sok iz nadjeva te će tako ostati hrskavo.
4. Rasporedite voće ravnomjerno
Kako biste osigurali ravnomjerno raspoređivanje voća ili nadjeva, pokušajte ga pravilno rasporediti u slojevima jer će tako voće biti ravnomjerno pečeno.
5. Pratite temperaturu pećnice
Tartovi se obično peku na nižim temperaturama kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje i spriječilo izgorijevanje. Stoga, pažljivo pratite temperaturu pećnice kako biste postigli savršen rezultat.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!