Gdje držati krumpir, a gdje jaja? Savjeti kako čuvati namirnice kako bi dulje bile svježe

author
N1 Info
27. sij. 2025. 08:18
frižider, hladnjak
Pexels | Pexels

Evo nekoliko savjeta kako spriječiti kvarenje hrane prije nego što je upotrijebite za pripremu obroka.

Unosite svježe voće i povrće u svoj dom kako biste obogatili prehranu, ali primjećujete da vaše namirnice imaju čudan okus nakon nekoliko dana u hladnjaku. To nije idealno – no u potpunosti je rješivo! Ovi problemi obično nastaju zbog nepravilnog skladištenja, piše Jutarnji list.

Borovnice, kupine, maline i jagode


Uvijek čuvajte svježe bobičasto voće (borovnice, jagode i sl.) u hladnjaku, suho i neoprano, u čvrstoj posudi poput originalne ambalaže ili zdjelici prekrivenoj plastičnom folijom. Ovako spremljene mogu trajati do 10 dana. Bobice možete i zamrznuti, ali ih prije toga dobro isperite i osušite. Nakon pranja i sušenja, spremite ih u plastične vrećice ili posude za zamrzavanje – trajat će do šest mjeseci.

Krumpiri


Krumpire držite na hladnom i suhom mjestu, poput smočnice ili ormarića. Izbjegavajte ih čuvati blizu štednjaka, pećnice ili sudopera zbog temperaturnih oscilacija i vlage. Isto tako nije preporučljivo držati ih u zamrzivaču ili hladnjaku.

Češnjak


Poput krumpira, češnjak treba čuvati na suhom i hladnom mjestu, daleko od vlage hladnjaka. Ako imate puno glavica češnjaka, možete ih zamrznuti. Zamrznite cijele glavice ili ogulite režnjeve i spremite ih u staklenke. Zamrznuti češnjak lakše se sjecka i usitnjava, što može biti prednost u kuhanju.

Jaja


Iako hladnjak ima mjesta za jaja u vratima, to nije idealno. Jaja trebaju stabilnu i nisku temperaturu, a vrata hladnjaka su izložena čestim promjenama temperature. Držite jaja na srednjoj polici hladnjaka, gdje je temperatura najniža i najstabilnija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama