Zaboravljeno jelo koje vraća u djetinjstvo: Trebat će vam samo pet sastojaka

Cooking 12. kol 202415:14 0 komentara
Brašno
Unsplash / Ilustracija

Brzo je gotova, možemo je jesti toplu i hladnu, a vrlo je vjerojatno da će vas na prvi zalogaj vratiti u djetinjstvo

Cicvara je tradicionalno jelo, po nekima i nezaobilazni svjedok pastirske kuhinje, koji su pripremale naše bake.

Iako se ovo jelo nekada pripremalo na svečanim priredbama i slavljima, ono je također, upravo zbog ekonomičnih sastojaka, predstavljalo i neizbježan obrok ovčarima (pastirima) i težacima, piše Jutarnji.hr.

U najstarijim recepturama, ona se pripremala od brašna pšenice, ali i raži, ječma i zobi. U novije doba najpoznatija je ipak inačica s kukuruznim brašnom.

Cicvara bake Mire

Sastojci:

  • 300 grama svježeg sira
  • 500 mililitara mlijeka
  • 1 žlica masla
  • 200 grama kukuruznog brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

U mlako mlijeko ubacite smrvljeni svježi sir, te sve zajedno zagrijavajte na štednjaku na niskoj temperaturi. Miješajte mlijeko i sir dok se ne sjedine, zatim dodajte žlicu masla i kiselo vrhnje.

Nakon toga miješajući počnite postepeno dodavati kukuruzno brašno. Nakon što se smjesa lijepo poveže možete je odmah poslužiti toplu. Također, možete je pripremiti i za kasnije, kada ćete je jesti hladnu. Za njezinu pripremu toplu smjesu izlijte u lim za pečenje i tako ostavite dok se ne ohladi. Nakon što se tijesto ohladilo narežite ga po želji i servirajte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!