Otvoren 22. Tabor Film Festival – donosi čak 74 filma iz 34 zemlje

Kultura 06. srp 202422:38 0 komentara
tabor film festival,
TFF

Međunarodni Tabor Film Festival, otvoren u subotu u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću, u svojem 22. izdanju donosi 900 minuta filmskog programa, odnosno 74 filma iz čak 33 zemlje svijeta i Hrvatske.

Prvi put festival traje svega dva dana, a ulaz na sve programe, kako filmske, tako i glazbene i radioničke, je besplatan, rekla je Hini direktorica TFF-a Lea Lovrenčić.

„Ranijih godina festival je trajao tri dana, ali je bilo filmski kraće. Ove godine smo odlučili to spojiti u dva dana, zato da imamo vikend, da ljudi mogu doći opušteni, ali imamo u konkurenciji 74 filma. Prošle godine bio je 31, tako da smo duplo veći”, kazala je Lovrenčić.

Među premijernim naslovima našli su se jedan berlinski laureat te višestruko nagrađivani dokumentarac, potom prošlogodišnji portugalsko-švicarski kandidat za Europsku filmsku nagradu, kao i filmovi iz Locarna, Annecyja, s Animafesta i Sundancea, iz Moskve, Toronta i s drugih svjetskih festivala.

„Imamo filmski maraton od 10 ujutro do ponoći oba dana, uz radionice za djecu na kojima uče snimati filmove vlastitim mobitelima, preko Zagorje specijala i dokumentarnih filmova, do koncerata u ponoć”, pojasnila je Lovrenčić.

Selektorica TFF-a, poznata filmska kritičarka Diana Nenadić, rekla je da se selekcija za Festival ove godine nije radila na temelju individualnih poziva autorima i producentima, već na osnovi prijava, a njih je bilo nekoliko stotina.

„Selekcijom filmova svih rodova i vrsta pokušala se pronaći ravnoteža između filmova s festivalskim referencama i nagradama te potpuno novih filmova”, istaknula je Nenadić.

Dodala je da je za hrvatski natjecateljski program prijavljeno relativno malo filmova.

„Izabrano je njih 15, među kojima su i tri premijerna naslova, poput igranog filma ‘Tango Siesta’ Dinka Božanića”, kazala je selektorica Nenadić.

TFF je otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Na otvorenju Festivala prikazan je film ‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’ Nebojše Slijepčevića, dobitnik Zlatne palme u Cannesu, dok će u nedjelju, nakon zatvaranja TFF-a publika moći vidjeti novi film Borne Armaninija ‘Trenuci izazova’ koji je od početka ove godine osvojio već pet festivalskih nagrada.

Subotnji je program zatvoren koncertom vokalistice Nine Herr, a najviše se uzbuđenja očekuje u večernjim satima u nedjelju, kada će uz projekcije pobjednika na otvorenom biti dodijeljene nagrade najboljima – Veronikine lubanje za hrvatsku i međunarodnu konkurenciju, posebna priznanja žirija te Vox Veronicae, nagrada koju dodjeljuju gledatelji. U glazbenom će dijelu programa nastupiti grupa Mangroove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!