7 namirnica poslije kojih smo još više gladni

Lifestyle 21. tra 201607:34 > 07:38
Ilustracija

Hrana nam služi da utažimo glad i budemo siti, no neke namirnice rade baš suprotno – čine nas još gladnijima. Ovih 7 namirnica svi bismo trebali izbjegavati ili barem jesti rjeđe jer one samo pospješuju apetit i tako potiču debljanje

1. Bijeli kruh

Španjolska studija koja je pratila prehrambene navike i tjelesnu težinu više od 9.000 ljudi ustanovila je da su ispitanici koji su jeli dvije ili više porcija bijelog kruha na dan imali 40 posto veće šanse da će se znatno udebljati tijekom pet godina u usporedbi s ispitanicima koji su jeli manje bijelog kruha, piše Zadovoljna.

2. Sokovi

Kupovni voćni sokovi sadrže sav šećer iz voćke, ali nimalo vlakana iz pulpe ili kože voćke. To znači da čaša soka može brzinski znatno povisiti razinu šećera u krvi, a onda je opet naglo spustiti zbog čega ćete osjećati glad.

3. Slane grickalice

Postoji razlog zašto nakon vrećice čipsa žudite za nečim slatkim. Čips, smoki, pereci i ostale slane grickalice su najjednostavniji ugljikohidrati lišeni gotovo svake hranjive vrijednosti te potiču brzo podizanje te još brže spuštanje inzulina. A s obzirom na to da naši okusni pupoljci i mozak brzinsko dobivanje energije povezuju sa slatkom hranom, za očekivati je da ćete nakon slane grickalice imati želju za nečim slatkim.

4. Brza hrana

Gotovo svaki sastojak brze hrane ima nakanu učiniti vas gladnijima tako da biste pojeli što više. Primjerice, trans-masne kiseline mogu izazvati upalu u crijevima koja može umanjiti sposobnost tijela da proizvodi neurotransmitere koji kontroliraju apetit poput dopamina i serotonina. Osim toga, brza hrana puna je soli zbog koje se možemo osjećati dehidrirano.

5. Alkohol

Studija je pokazala da se nakon tri alkoholna pića razina leptina, hormona koji suzbija glad i pruža osjećaj sitosti, može smanjiti za čak 30 posto. Alkohol također može iscrpiti zalihe ugljikohidrata u tijelu zbog čega nakon njegovog konzumiranja imamo potrebu nadoknaditi te izgubljene ugljikohidrate.

6. Bijela tjestenina

S bijelom tjesteninom isti je problem kao i s bijelim kruhom, ali tjestenina je specifična jer većina nas redovito jede znatno previše bijele tjestenine. Porcija tjestenina ne bi smjela biti veća od veličine dlana, a kada u organizam unesete previše jednostavnih ugljikohidrata to djeluje vrlo nepovoljno na gušteraču koja se bori s prevelikom količinom šećera što na kraju rezultira ponovnim osjećajem gladi.

7. Pizza

Može li itko pojesti samo jedan komad pizze? Pizza nas mami da pojedemo još i još jer sadrži kombinaciju tijesta od bijelog brašna, hidrogeniziranih ulja, rafiniranih sireva i konzervansa koja može poremetiti razinu šećera, proizvodnju hormona odgovornih za osjećaj sitosti te rad dijelova mozga koji reguliraju osjećaj gladi.