Namirnice koje nikako ne treba čuvati u frižideru

author
Nanlin Fang, CNN
04. sij. 2018. 18:12
>
18:13
refrigerator-1619676_1920
pixabay.com | pixabay.com

Mnogi misle da sve namirnice treba stavljati u hladnjak kako bi duže trajale, ali nije baš tako. Veliki broj namirnica koje kupujemo možemo bez brige odložiti na kuhinjske police, a one će u tom slučaju čak zadržati i bolji ukus.

Evo nekih namirnica koje ne treba čuvati u hladnjaku.

basil-932079_1920
Pixabay. com | Pixabay. com

Bosiljak: Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na hladnoj temperaturi jer u tom slučaju gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz hladnjaka. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi na suhom mjestu, piše Korijere.

watermelon-815072_1920
Pixabay. com | Pixabay. com

Lubenica: Staviti cijelu lubenicu u hladnjak dovoljno je težak podhvat da navede na zaključak da je bolje čuvati je na sobnoj temperaturi. Tako, tvrde stručnjaci, nivo antioksidanata ostaje viši. To ne važi, naravno, za kriške lubenice, koja se moraju čuvati na niskoj temperaturi, piše Korijere.

krompir-134207.jpeg
pixabay.com | pixabay.com

Krumpir: Sve vrste krumpira najbolje je čuvati na suhom, tamnom mjestu. Ovo pravilo ne važi za već kuhani krumpir.

luk-134206.jpeg
Pixabay. com | Pixabay. com

Češnjak Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi i na mjestu gjde nema vlage. Isto vrijedi i za crveni luk.

2017-08-04t112713z-2116472554-rc13c6ce6850-rtrmadp-3-netherlands-germany-eggs-134212.jpeg
REUTERS/Wolfgang Rattay | REUTERS/Wolfgang Rattay

Jaja: U pogledu trajanja, potpuno je svejedno da li se jaja čuvaju u hladnjaku ili van njega. To se ne može reći za ukus koji se menja u ovisno od visini temperature.

kafa-134210.jpeg
Shutterstock | Shutterstock

Kava: Aroma kave najjača je neposredno nakon mljevenja, a zatim ona postepeno slabi. Ukoliko se čuva na hladnom ili u otvorenoj posudi, kava tada još brže gubi svoj ukus.

paradajz
Shutterstock | Shutterstock

Rajčice: U hladnjaku im se mijenja ukus, boja i tvrdoća, za puniji ukus bolje ih je držati u nekoj kutiji na suhom, primjerice u kuhinji.

chocolate-968457-1920-134209.jpeg
pixabay.com | pixabay.com

Čokolada: Njen ukus je nekoliko puta jači ukoliko se čuva na sobnoj temperaturi.

hleb-134205.jpeg
Freeimages/gvdvarst | Freeimages/gvdvarst

Kruh: U hladnjaku kruh postaje vlažna i kompaktna masa, zato je bolje čuvati ga u običnoj košarici.

bundeva
pixabay.com | Pixabay / Ilustracija

Bundeva: Najbolje je čuvati je na suhom, tamnom i dobro provjetrenom mjestu. Savršeno mjesto bi bilo mračna ostava ili podrum. Na sobnoj temperaturi treba držati i avokado, banane, jabuke i naranče.

banane
pixabay.com | pixabay.com
Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama