Oglas

Jednostavni trikovi uz koje nećete plakati dok sjeckate luk

author
Nikola Kojić
05. ruj. 2018. 16:16
>
16:25
onion-647525_1280
Pixabay (ilustracija) | Pixabay (ilustracija)

Prepoznatljivi okus luk duguje sumporu koji apsorbira iz zemlje. Kada jedete sirov luk ima ljuti okus, a kuhanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.

Oglas

Da bi vas oči peckale što manje morate znati kako to i raditi.

Prvo, koristite što oštriji nož - tupi će oštetiti dijelove luka i na jtj način će se osloboditi i više enzima.

Stavite prije seckanja luk na sat vremena u frižider - niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.

Pomoći će i ako oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava djelovanje sumpornih komponenti luka, piše superzena.rs

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Teme
luk

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama