Zaraza salmonelom najčešće dolazi radi neopranih ruku ili nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris.
Stoga namirnice poput peradi i jaja valja termički obraditi, ali i oprati ruke nakon rukovanja s njima. No i voće i povrće također može biti zaraženo zbog korištenja stajskog gnojiva.
Ipak mnogo su češće infekcije zbog majoneze ili slastica pripremljenih od sirovih jaja, a izazvat će mučnine, bolove, proljeve i povraćanje. O salmoneli na koju se osobito upozorava tijekom ljetnih mjeseci mnogi znaju puno, kako iz osobnog iskustva, tako i iz medija, ali lako se može smetnuti s uma da i druge namirnice iz smočnice ili hladnjake također mogu izazvati brojne tegobe – ako ih se prije pripreme nedovoljno termički obradi.
Krumpir
U želji da preskoče ispite ili ostanu kod kuće, mnogi su školarci eksperimentirali sirovim krumpirima kako bi dobili temperaturu. Mnogi su imali sreće i u najgorem slučaju osjetili probavne smetnje jer se sirovi krumpir teško probavlja. No intoksikacija, koja u najtežim slučajevima može biti iznimno opasna, nije šala.
Štetni solanin koji se nalazi u krumpirovoj kori, zelenom ili proklijalom krumpiru vrlo je toksičan. Male količine tog toksina mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriziraju povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolje i drugo. Solanin srećom nije otporan na visoke temperature i zato je krumpir prije posluživanja važno skuhati ili ispeći.
Grah
Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin, otrov koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Čak se i od malih količina možemo otrovati, a simptomi se javljaju u roku nekoliko sati. Teške mučnine i obilno povraćanje su dugotrajni, a zatim slijedi dijareja. Stručnjaci preporučuju da se grah kuha najmanje 30 minuta na minimalno 100°C.
Mlijeko
Tek pomuženo mlijeko koje nije pasterizirano može sadržavati Escherichiu coli i salmonelu. Bakterija E. coli je uobičajen stanovnik crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomaže u probavi hrane. Prilično je otporna, lako se i brzo razmnožava, ali nakon 15 minuta na 60°C će je uništiti. E. coli može uzrokovati crijevne infekcije, upale mjehura, slijepog crijeva, meningitis te druge zdravstvene tegobe.
Hrenovke
Iako se pretpostavlja kako se ništa neće dogoditi od zalogaja ili dva hrenovke prije kuhanja, valja imati na umu da se radi o polugotovom proizvodu koji se ne smije jesti sirov. Termička obrada se savjetuje zbog listerija – patogenih mikroorganizama koji se mogu uništiti kuhanjem. U suprotnom može doći do listerioze, zarazne bolesti koja rezultira pobačajem u trudnoći, bolestima središnjeg živčanog sustava, gastroenteritisom te meningitisom.
Brašno
Brašno također može biti opasno po zdravlje. Budući da tijekom transporta od proizvođača do trgovine dolazi u kontakt s raznim patogenima poput E. Coli nikako ne bi trebalo jesti sirovo tijesto. Osim samog brašna, valja pripaziti i nakon pripreme gotovih mješavina za kolače, piše Punkufer.