Jedite blitvu - čuvaricu zdravlja

author
Nikola Kojić
15. tra. 2015. 12:35
>
12:48
Chard Leaves
Morguefile | Morguefile

Blitva osigurava nutrijente koji mogu povoljno regulirati visoki krvni tlak te blagotvorno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Posebno preporuča sportašima jer ublažava grčeve u mišićima, ali i osobama koje imaju problema s čestim glavoboljama.

Ova povrtna biljka se naziva i čuvaricom zdravlja. S obzirom na to da blitva spada u istu porodicu kao špinat i cikla, dijeli i iste okuse. Ima gorčinu listova cikle i blagi slankasti okus listova špinata.

Konzumiranjem blitve u organizam se unose znatne količine vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi te održava zdravlje i čvrstoću kostiju jer se pod utjecajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.

Omiljeno jelo velikog broja ljudi iznimno je hranjivo, a pripada niskokaloričnim namirnicama pa se smatra idealnom hranom za održavanje tjelesne težine.

Blitva je bogata magnezijem, željezom, kalijem,kalcijem, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima te je odlična hrana za mozak.

Ako vam je potrebna koncentracija ili osjećate nervozu, blitva bi trebala biti vaš prvi izbor, piše Večernji list.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama