Da se riža ne bi lijepila potrebno ju je dobro isprati pod laganim mlazom tople vode, sve dok ne bude čista. Važno je i u čemu je kuhate te koliko vode dodajete.
Ako kuhate rižu tako da uvijek ispadne kašasto i bezukusno, greška je u načinu kuhanja, tvrde slavni kuhari. U jednoj od epizoda ‘Inside the Factory’ voditeljica Cherry Healey pitala je stručnjaka kako skuhati rižu da ne bude tako. Kulinarska zvijezda Manisha Basin otkrila je tri ozbiljne greške koje mogu rezultirati lošom rižom.
Prva greška je ne ispiranje riže. Treba to činiti pod blagim mlazom vode iz slavine, kako bi se isprao višak škroba. To će pomoći da se zrna ne zalijepe jedno za drugo tijekom kuhanja.
Druga važna stvar u kuhanju riže jest odabrati lonac s debelim dnom, koji ima vrlo čvrsti poklopac. Stvar je u tome da riža upija vodu u kojoj se kuha, pa ne želite da dio vode isparava, prenosi Daily Star.
Ako inače kuhate rižu tako da voda u kojoj se kuha ključa, slično kao kad kuhate tjesteninu, to je treća greška. Naime, riža se kuha metodom apsorpcije. Treba je kuhati na laganijoj vatri, tako da pomalo upija vodu, kaže Manisha.
“Presudno je da na jednu mjericu riže stavite dvostruku količinu vode”, kaže, piše 24sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.