Je li krumpir uistinu štetna namirnica?

Lifestyle 13. stu 201411:03 > 11:06
MorgueFile/ilustracija

Iako se u zadnjih nekoliko godina, u skladu s mijenjanjem prehrambenih trendova, govori kako je krumpir kao namirnica štetan i beskoristan, mnogi smatraju kako je ta marginalizacija neopravdana.

Prehrambene navike i način prehrane stalno se mijenjaju, a u tom su “procesu” mnoge namirnice stigmatizirane kao štetne. No, spada li i krumpur u tu kategoriju?

Istraživanja pokazuju kako prženi ili pečeni krumpir nije toliko vrijedna namirnica, no to je posljedica agresivne termičke obrade koja uništava sve vrijedne sastojke.To nije slučaj samo kod krumpira jer i mnoge druge prehrambene namirnice gube svoja zdrava svojstva prženjem na visokim temperaturama.

Ipak, ako se pripremi na ogovarajući način, krumpir zadržava mnoge vrijedne sastojke. To se prvenstveno odnosi na fenolne spojeve i flavonoide koji štite organizam od karcinoma i plućnih bolesti, a zaslužni su i za zdravlje srca i krvnih žila. Također, krumpir sadržava vitamin C, vitamin B 6 kao i velik broj zdravih vlakana.

Više pročitajte ovdje.