Kako pravilno zamrznuti mljevenu junetinu?

Lifestyle 31. kol 202412:01 0 komentara
zdjela mljevenog mesa
Pixabay / Ilustracija

Mljevena junetina zahvalna je namirnica, lako se priprema i s njom možete relativno i brzo imati ukusan obrok. Ima smisla napraviti zalihe kada naiđete na povoljnu cijenu.

Ipak, to ne znači da je možete ubaciti u vrećicu i zaboraviti na nju negdje u ladicama hladnjaka.

Kako pravilno čuvati mljevenu junetinu?

Prema smjernicama američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), zamrznuto meso možete držati u originalnom pakiranju do dva mjeseca, prenosi Woman’s Day. Ako ga planirati držati zamrznutog duže od toga, zamotajte originalni paket u čvrstu foliju ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje kako biste spriječili ulazak zraka. Obvezno napišite i datum kada ste ga zamrznuli, da ne nagađate koliko dugo je unutra.

USDA također napominje da što brže zamrznete sirovu govedinu, to bolje. Ako ga stavite u zamrzivač čim dođete kući iz trgovine, dobit ćete svježije meso nakon odmrzavanja nego ako je zamrznuto bliže isteku roka trajanja ili ako je već kuhano.

Sirovo meso koje je bilo zamrznuto i odmrznuto u hladnjaku može se ponovno zamrznuti dan do dva nakon što se izvadi iz zamrzivača.

Koliko dugo će mljevena junetina ostati dobra u zamrzivaču?

Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da smrznuto meso tehnički može trajati vječno. Ali, ima “najbolje iskoristiti do” rok trajanja nakon kojeg gubi na okusu.

Prema USDA-ovom vodiču za zamrzavanje i sigurnost hrane, gubitak vlage veliki je razlog zašto smrznuta mljevena junetina gubi okus tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Sirovu junetinu najbolje je upotrijebiti unutar tri do četiri mjeseca od smrzavanja, prema USDA-u. Zbog gubitka vlage u procesu kuhanja, kuhana mljevena junetina u zamrzivaču može trajati dva do tri mjeseca.

Kako pravilno odmrznuti mljevenu junetinu?

Nikada ne biste trebali odmrzavati junetinu na kuhinjskom pultu. Na taj način izlažete meso štetnim bakterijama tijekom dugog vremenskog razdoblja. Umjesto toga, stavite smrznutu junetinu u hladnjak preko noći da se postupno otopi. U hladnjaku može biti i do dva dana nakon što ste je izvadili iz zamrzivača.

Smrznuta mljevena govedina može se u krajnjem slučaju odmrznuti i u mikrovalnoj pećnici. Takvo meso potrebno je pripremiti odmah nakon odmrzavanja.

Kada trebate malo brže otopiti svoje smrznuto meso, pravi je način da ga stavite u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem i potopite u hladnu vodu na jedan do tri sata ili dok se ne otopi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!