Kada govorimo o praznim kalorijama, u osnovi mislimo na kalorije sadržane u nekim namirnicama koje, međutim, osim energetskog unosa, ne osiguravaju istodobno i pravu količinu korisnih nutrijenata.
U suštini to su nezdrave namirnice (ili pića) koje nas udebljaju, a da nam ne daju vitamine, minerale, vlakna, proteine itd.
Nutricionisti pojašnjavaju što je to i zašto bi bilo bolje što više izbjegavati hranu koja sadrži “prazne kalorije”.
Pod praznim kalorijama misli se na one kalorije sadržane u nekoj posebno prerađenoj hrani, bogatoj masnoćama, jednostavnim šećerima i alkoholom, koja stoga ima nisku nutritivnu vrijednost zbog nedostatka vitamina i mineralnih soli, za razliku od visoke vrijednosti energije koja također može jako povećati naš kalorijski unos i koja bi nas navela da tražimo drugu hranu.
Dakle, hrana s praznim kalorijama čini nas gladnijima, ali zašto se to događa?
To je zato što nas često visoka razina šećera (sadržana u visokom postotku u hrani s praznim kalorijama) dovodi do porasta razine šećera u krvi praćenog stanjem hipoglikemije izazvane intervencijom inzulina, uspostavljajući začarani krug u potrazi za šećerima, piše Novi list.
Ali o kojoj hrani i piću govorimo?
Neki primjeri su zaslađena pića ili voćni sokovi, stoga uvijek nastojmo čitati etikete i provjeriti prisutnost šećera. Koristite džemove s niskim sadržajem šećera i nastojte dati prednost svježem voću. Izbjegavajte pripremu jela s maslacem i margarinom.
Ostali primjeri su:
– čips
– bomboni
– žvakaća guma
– grickalice
– alkohol
– općenito, hrana napravljena od rafiniranog brašna i šećera
Također i naizgled neslućene namirnice kao što su:
– zašećereni jogurt
– žitarice za doručak
– dvopek
– neki napici od povrća
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.