Tim je otkrio da osobe koje su konzumirale više proizvoda na bazi rajčice imaju niži rizik od hipertenzije.
“Konzumacija rajčice, uključujući i proizvode na bazi rajčice, korisna je u prevenciji i upravljanju hipertenzijom. Povećana konzumacija rajčice smanjuje rizik od hipertenzije za 36 posto, dok umjerena konzumacija snižava krvni tlak”, napisali su u svom znanstvenom radu.
Tijekom tri godine pratili su 7,056 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 godina, od kojih je 5,821 imalo visoki krvni tlak, što povećava rizik od srčanog udara, bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i mnogih drugih bolesti, prenosi The Sun.
Sudionici su bili podijeljeni u četiri skupine prema njihovoj konzumaciji rajčice: manje od 44g, između 44g i 82g, 82g do 110g i više od 110g.
Tim je otkrio da osobe koje su konzumirale više proizvoda na bazi rajčice imaju niži rizik od hipertenzije.
To uključuje sirovu rajčicu, umak od rajčice i gazpacho, hladnu juhu od povrća…
Autori su zasluge za ove zdravstvene koristi pripisali organskom spoju likopenu.
Kalij također može imati ulogu, budući da se pokazalo da pomaže u suzbijanju štetnih učinaka soli kod osoba s visokim krvnim tlakom.
Srednje velika svježa rajčica sadrži otprilike 290 miligrama kalija i 4 miligrama likopena, dok zdjela juhe od rajčice sadrži oko 25 miligrama likopena i 280 miligrama kalija.
Drugi izvori likopena i kalija uključuju lubenicu, marelice, brusnice, banane i gljive.
Unatoč pružanju uvjerljivih dokaza, autori su potaknuli ljude da ne smatraju rajčicu “čarobnom hranom”, već “važnim elementom raznovrsne i zdrave prehrane”.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!