Smrznute namirnice ponekad imaju više nutritivnih vrijednosti od svježih, a niske temperature sprečavaju kvarenje. Također, moći ćete ih konzumirati i izvan sezone.
Onhealth piše da je ove namirnice bolje konzumirati smrznute nego svježe:
Bobičasto voće
Maline, jagode i borovnice slatko su ljetno voće, ali nerijetko se dogodi da ga zahvati plijesan još i na policama trgovina.
S druge strane, smrznuto voće neće zahvatiti plijesan i bit će spremno za konzumaciju čak i kada ne traje sezona njegovog sazrijevanja.
Grašak
Smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi i to jer svježi grašak gubi vitamine i minerale u roku od nekoliko sati ili dana od branja.
Onaj smrznuti je ubran, pripremljen i zamrznut u trenucima kada je nutritivna vrijednost najveća.
Brokula
Nutritivne vrijednosti brokule ne mijenjaju se smrzavanjem, ali svježa brokula ubrzo će postati blijeda i opuštena.
Ona smrznuta ostaje svježa tjednima.
Mljevena junetina
Mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je mljeveno meso izloženije bakterijama koje se ubrzano množe dok se u smrznutom mesu bakterije ne razmnožavaju.
Mango
Ključni problem kod odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti.
Prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme za ubrati voće i smrznuti ga pa je i smrznut mango puno bolji izbor nego onaj svjež.
Špinat
Nema zamjene za svježu salata, ali i smrznut špinat ima okus i teksturu koja se nekim ljudima sviđa.
U zamrzivaču može stajati tjednima, a možete ga kombinirati s gljivama i lukom za brzi obrok pun vlakana i nutrijenata.
Kruh
Ništa ne može nadmašiti okus svježeg kruha tek izvađeog iz pećnice. Ali, kad ga jednom izvadite iz pećnice, brzo može poprimiti miris ustajalosti i postati pljesniv. Zato mu je mjesto na polici u zamrzivaču.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!