Ovi popularni dodaci prehrani mogu oštetiti jetru, oprezno s njima

Lifestyle 30. kol 202407:10 0 komentara
Pexels

Premda mnogi suplemente konzumiraju zbog njihovih benefita za gastrointestinalne probleme, glavobolje i srčane probleme potrebno im je pristupati s oprezom s obzirom na to da bi mogli dovesti do nekih neželjenih posljedica.

U posljednje vrijeme u porastu je kupovina takozvanih biljnih dodataka prehrani.

Na površini, biljni dodaci mogu izgledati kao bolja alternativa lijekovima, s obzirom na njihovo “prirodno” podrijetlo – međutim, istraživanja pokazuju da nisu nužno tako sigurni ili učinkoviti.

Dok dodaci prehrani često sadrže koncentrirane količine vitamina i minerala, biljni dodaci dobiveni su iz botaničkih spojeva koji se nalaze u biljnom korijenju, lišću, sjemenkama, bobicama i cvijeću. Mogu se koristiti na koži (poput gela od aloe), kuhati kao čaj, dodavati u vruću kupku (biljne soli, prašci ili natapanja) ili konzumirati kao tablete, kapsule ili tekući ekstrakti, navodi Best Life.

Prema studiji objavljenoj u ovom mjesecu u Journal of the American Medical Association (JAMA), više od 80 000 biljnih i dijetetskih dodataka (HDS) može se kupiti online ili u maloprodajnim trgovinama bez liječničke potvrde od 2022. godine.

Zašto je to bitno?

Budući da se dijetetski dodatci kategoriziraju kao hrana, a ne kao lijek, ne reguliraju ih agencije za lijekove. To znači da tvrtke mogu distribuirati svoje HDS proizvode bez procjene učinkovitosti.

“Kemijske analize HDS proizvoda povezanih s potvrđenim toksičnim učincima na jetru pokazuju česta odstupanja između oznaka proizvoda i otkrivenih sastojaka”, kaže studija.

Za ovu studiju, istraživači su analizirali trogodišnje podatke iz američke Nacionalne ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane (NHANES).

Među 9685 odraslih sudionika, ukupna prevalencija korištenja HDS-a bila je 57,6 posto, a 4,7 posto odraslih prijavilo je izloženost šest “potencijalno hepatotoksičnih biljnih proizvoda” koji mogu oštetiti jetru.

“Potencijalno hepatotoksični botanički proizvodi su proizvodi koji sadrže biljne sastojke koji se smatraju potencijalnim uzročnicima oštećenja jetre”, rekla je glavna autorica studije Alisa Likhitsup, klinička docentica na Sveučilištu Michigan.

Neki od potencijalno toksični biljni dodataka uključivali su kurkumu, zeleni čaj, ashwagandhu te crvenu rižu s kvascem.

Potrebna dodatna istraživanja

Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjela korelacija između upotrebe popularnih biljnih dodataka prehrani i oštećenja jetre, ali Likhitsup vjeruje da bi za to mogao biti kriv metabolizam.

“Još nije poznato kako ovi proizvodi uzrokuju oštećenje jetre, ali vjerojatno je to zbog metaboličkih procesa koji se događaju u jetri nakon što su proizvodi konzumirani”, nastavila je.

“Kao hepatologinja, vidjela sam pacijente koji su imali ozljedu jetre zbog uzimanja dodataka prehrani, a neke su bile ozbiljne do mjere da su zahtijevale hitnu transplantaciju jetre”, upozorava Likhitsup.

“Nadamo se da će naši rezultati povećati svijest među pacijentima i pružateljima usluga o ovim potencijalno toksičnim sastojcima za jetru koji se redovito konzumiraju”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!