Oglas

Trik

Profesionalni kuhari na dno pećnice uvijek stavljaju papir za pečenje: Kad vidite zašto i vi ćete početi

author
N1 Info
01. lis. 2025. 22:59
pećnica, pečenje
Pexels / Ilustracija

Korištenje papira za pečenje na dnu pećnice jednostavan je trik kojem pribjegavaju i profesionalni kuhari.

Oglas

Možda zvuči neobično, ali stavljanje papira za pečenje izravno na dno pećnice jedan je od trikova koje koriste profesionalci – i to s dobrim razlogom.

Ako želite da vaša jela izgledaju i budu pečena kao u restoranu, osim talenta i ljubavi prema kuhanju, važni su i mali trikovi koji čine veliku razliku.

Jedan od takvih trikova je uklanjanje rešetke i postavljanje papira za pečenje izravno na dno pećnice tijekom termičke obrade hrane, piše Ell.si.

Pećnicu je potrebno zagrijati na visoku temperaturu, preporučuje se oko 250 stupnjeva Celzijusa, prenosi City Magazin.

Važno je provjeriti ima li vaša pećnica ventilacijske otvore na dnu, jer u tom slučaju ova tehnika nije prikladna.

Zašto je to uopće korisno?

Pečenje izravno na dnu pećnice omogućuje intenzivniji i ravnomjerniji prijenos topline. Toplina bolje kruži pri dnu, pa se hrana peče brže i ravnomjernije, što je osobito pogodno za jela poput pizze, kruha, pečene peradi ili povrća.

Kod takvih jela ključno je postići savršeno hrskavu koricu, što je znatno lakše kada se peče na dnu.

Papir za pečenje nije koristan samo u samoj pripremi hrane.

On štiti vašu pećnicu od masnoće, sokova i ostataka hrane, što znatno olakšava čišćenje i sprječava neugodne mirise koji nastaju od zapečenih ostataka.

Osim toga, sprječava izravan kontakt hrane s vrućim metalnim dijelovima pećnice, smanjujući rizik da se hrana zagori ili da masnoća prska posvuda.

Dodatna prednost pečenja na dnu je što je hrana bliže izvoru topline, što omogućuje bržu karamelizaciju i bogatiji okus.

To je osobito važno kod pečenja povrća, mesa ili tijesta – dakle jela kod kojih želite hrskavu izvana, a sočnu iznutra.

Profesionalni kuhari upravo ovim načinom često postižu zlatno-smeđu, hrskavu koricu koju je teže dobiti na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu pećnice s papirom za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vrijeme pripreme i manje stresa pri čišćenju.

Dovoljno dobrih razloga, zar ne?

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama