Šest razloga zbog kojih trebate odmah uvesti slanutak u prehranu

Lifestyle 20. lis 202208:37 0 komentara
Pexels

Slanutak u raznim oblicima sve češće možemo pronaći i na policama naših dućana. Ova sitna, ali moćna, zrnca nisu samo raznolika, povoljna i dugotrajna nego su i odličan izvor mikro i makronutrijenata.

Slanutak je čudesan izvor biljnih proteina, vlakana i različitih vitamina i minerala.

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali uvrstiti slanutak u svoju prehranu, a Real Simple je nabrojao šest najvažnijih.

1. Odličan je izvor biljnih proteina

Proteini su temeljni makronutrijenti potrebni za sve, od oporavka mišića do hormonske funkcije, tako da je slanutak izvrstan dodatak svakom obroku ili međuobroku.

Ako slijedite vegansku ili vegetarijansku prehranu (ili ste blizu toga), velike su šanse da ste se već navukli na slanutak, zahvaljujući visokom sadržaju proteina. Budući da slanutak sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline osim metionina, smatra se kvalitetnijim izvorom proteina od nekih drugih mahunarki.

2. Bogat je vlaknima

Visok sadržaj proteina kombininran je s velikom količinom vlakana, što daje prirodnu pobjedničku kombinaciju hranjivih tvari potrebnih za utaživanje gladi i dulje zadržavanje sitosti.

Proteini i vlakna rade zajedno kako bi usporili probavu i osigurali dugotrajnu sitost.

3. Ima nizak glikemijski indeks i dobar je za kontrolu šećera u krvi

Glikemijski indeks mjeri koliko brzo određene namirnice uzrokuju porast šećera u krvi nakon što ih pojedete. Slanutak je prilično nisko na ovoj ljestvici s rezultatom 28. A sa svojim visokim sadržajem proteina i vlakana je odličan način za kontrolu šećera u krvi.

Starija studija iz 2008. otkrila je da su oni koji su jeli 728 grama slanutka tjedno imali značajno smanjenje razine inzulina natašte, što je važan faktor u regulaciji šećera u krvi. Novija studija otkrila je da su razine glukoze u krvi bile znatno niže nakon 45 minuta kada su ljudi jeli humus s ugljikohidratima nego kod onih koji su jeli samo ugljikohidrate, što sugerira da bi humus (napravljen od slanutka) mogao zamijeniti hranu s višim glikemijskim indeksom.

4. Pomaže zadovoljiti dnevnu potrebu za željezom

Jedna šalica slanutka donosi oko 4,7 miligrama željeza, plus 2,1 mg vitamina C, koji pomaže tijelu da apsorbira željezo. Budući da su određene vrste mesa i ribe, uključujući crveno meso i školjke, bogate željezom, oni koji su izbacili te izvore željeza iz svoje prehrane možda propuštaju svojih dnevnih 18 miligrama.

Nedostatak željeza može dovesti do anemije, sa simptomima poput slabosti i umora.

5. Sadrži mikronutrijente koji su zdravi za srce

Osim proteina i vlakana, slanutak nudi obilje snažnih vitamina i minerala, uključujući magnezij, kalij i selen.

Kalij, na primjer, pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Ovi minerali također igraju ulogu u borbi s upalama, koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Dodatni savjet za brigu o srcu: provjerite sadržaj natrija u konzerviranom slanutku koji kupujete i temeljito ga isperite.

6. Sadrži tvari koje sprečavaju razvoj raka

Slanutak sadrži antioksidanse, vitamin B i selen te ima potencijal pomoći u obrani od određenih vrsta raka.

Kada jedete slanutak, vaše tijelo stvara kratkolančanu masnu kiselinu zvanu butirat za koju se pokazalo da pomaže u oslobađanju tijela od bolesnih i umirućih stanica.

Također sadrži i druge prehrambene bioaktivne spojeve likopen, biohanin A i saponine za koje se pokazalo da smanjuju rizik od određenih vrsta raka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!