Kuhanje jaja može biti brzo i jednostavno, a bezbroj načina na koje ih možete pripremiti mnogima ih čini omiljenim doručkom. Jedna od najjednostavnijih metoda je skuhati jaje, jer sve što je potrebno je posuda s kipućom vodom, zar ne? No, glavna pogreška koju cijelo vrijeme radimo jest pogrešna temperatura vode.
M.F.K Fisher objavila je svoju knjigu ‘Kako skuhati vuka’ još 1942. godine i uključila je cijelo poglavlje o tome kako izbjeći opasnosti od loše kuhanog jajeta, prenosi Metro.
Ona vjeruje da je izraz ‘skuhati jaje’ jednostavno netočan i da je tajna kuhanog jajeta da se jaje uopće ne kuha.
Autorica knjige je rekla da bacanje jajeta u kipuću vodu odmah skuha bjelanjak koji je najbliže ljusci te treba vremena da se skuha žumanjak, dok biste zapravo trebali težiti tomu da se sve skuha u isto vrijeme.
Prvi savjet je taj da jaje ispustite pod hladnu vodu kako biste spriječili pucanje što bi se vjerojatno dogodilo da ga ispustite u kipuću vodu.
Ostavite ga na laganoj temperaturi ‘koliko god želite’, a Fisher kaže da će se jaje skuhati jednako brzo kao kad voda ključa, ali će nakon toga biti ‘bolje tretirano’.
Drugi način je uroniti jaje u hladnu vodu u maloj posudi, brzo ga zagrijati i čim voda počne ključati, ono je dobro za jelo.
Međutim, autorica je kasnije priznala da je pomoću njezinih tehnika otkrila da se jaja često ne gule tako dobro.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!