Oglas

Sve zdravstvene prednosti luka

author
N1 Info
21. sij. 2022. 18:35
Onion, Allium cepa.
Clive Holmes / Flowerphotos / Profimedia | Clive Holmes / Flowerphotos / Profimedia

Premda od njega mnogi bježe zbog mirisa i neugodnog suzenja očiju prilikom rezanja, luk je zapravo jako zdrav.

Oglas

Luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

1. Luk pomaže poboljšati zdravlje srca


Konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima


Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg zdravlja.

3. Pomaže smanjiti rizik od raka


Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke, piše 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama