Tri namirnice koje liječnici izbjegavaju pod svaku cijenu

Lifestyle 30. pro 202422:27 0 komentara
žena sjedi na krevetu i drži se za trbuh
Pixabay / Ilustracija

Gastroenterolog Saurabh Sethi postao je viralan zbog videa o namirnicama koje ne konzumira.

Dr. Saurabh Sethi često na svom TikTok profilu dijeli savjete u vezi zdravlja. Gastroenterolog je otkrio koje tri “opasne” namirnice nikada ne jede zbog njihovog utjecaja na crijeva. Video je postao viralan, a doktor školovan na Harvardu ga je nazvao “Tri najopasnije namirnice za crijeva koje izbjegavam kao gastroenterolog”, piše SurreyLive.

“Prvo, ultra-prerađena hrana bogata je konzervansima, aditivima i nezdravim masnoćama koje mogu poremetiti crijevni mikrobiom. Drugo, pržena hrana. Nju je teško probaviti i može usporiti probavni proces, što dovodi do nadutosti, plinova ili refluksa kiseline. Za povremeno prženje koristite ulja poput rafiniranog maslinovog, avokadovog ulja ili kokosovog ulja”, objasnio je Sethi.

Na trećem mjestu našla su se gazrana i dijetalna bezalkoholna pića. “Dijetalna bezalkoholna pića sadrže umjetna sladila poput aspartama, što može negativno utjecati na crijevni mikrobiom iz mog kliničkog iskustva”, rekao je liječnik.

Zašto je važno izbjegavati ovu hranu?

Britanska zaklada za srce primijetila je da je ultra-prerađena hrana obično puna zasićenih masnoća, soli i šećera, što znači da njezina konzumacija može smanjiti prostor u našoj prehrani za zdravije opcije, prenosi Večernji list.

Osim toga, raste uvjerenje da aditivi koji se nalaze u ovoj hrani mogu dovesti do štetnih zdravstvenih ishoda. Način na koji obrađujemo hranu može značajno utjecati na to kako naše tijelo reagira na nju. Istraživanje je pokazalo da konzumacija cjelovite hrane poput orašastih plodova omogućuje tijelu da apsorbira manje masnoće nego kada se ta hrana samelje i oslobađa svoja ulja.

@doctorsethimd 3 Worst Foods for the Gut I Avoid as a Gastroenterologist ❌ Dr Sethi #medical ♬ original sound – Doctor Sethi ⚡️

Još jedna teorija u nastajanju sugerira da prehrana bogata ultra-prerađenom hranom može negativno utjecati na zdravlje naših crijeva. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se razumjele točne implikacije ultra-prerađene hrane na zdravlje. Healthline izvještava da jedenje hrane pržene u nestabilnom ulju može dovesti do nekoliko štetnih učinaka na zdravlje. Redovita konzumacija takve hrane može povećati rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i pretilosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!