Ako naručite kutiju smrznutih kroketa od Kobe govedine iz Asahiye, obiteljske mesnice u japanskom gradu Takasago, na zapadu prefekture Hyogo, trebat će vam još 43 godine prije nego što dođete do narudžbe. Jer, tolika je lista čekanja. I to nije tipfeler, lista čekanja je tolika da su uistinu potrebne 43 godine za ispuniti narudžbu.
Osnovan 1926., Asahiya je desetljećima prodavao mesne proizvode iz prefekture Hyogo, uključujući Kobe govedinu, prije nego što je dodao krokete od govedine u ponudu, odmah nakon Drugog svjetskog rata. No, tek početkom 2000-ih, ovi pohane krokete od krumpira i govedine postali su senzacija na internetu, rezultirajući apsurdno dugim listama čekanja.
“Prodajemo govedinu koju uzgajaju ljudi koje poznajemo. Naša trgovina prodaje samo meso koje je proizvedeno u prefekturi Hyogo, bilo da je to Kobe govedina, Kobe svinjetina ili Tajima piletina. To je bio stil trgovine i prije nego što sam postao vlasnik”, rekao je za CNN Shigaru Nitta, treća generacija ponosnih vlasnika trgovine.
Kroketi su ciljano išli u ograničenim zalihama od svega 200 tjedno kako bi se pokrio gubitak. Naime, cijena govedine u kroketima bila je 2,7 dolara, a kompletni kroketi 1,8 dolara. Na kraju, njegov jedinstveni koncept privukao je pažnju lokalaca i medija. Kada je izvještaj o Asahiyinim kroketama izašao početkom 2000-ih, njihova popularnost naglo je porasla.
“Prekinuli smo s prodajom 2016. jer je vrijeme čekanja premašilo 14 godina. Razmišljali smo o prestanku narudžbi, ali dobili smo mnogo poziva s molbama da ih nastavimo nuditi”, dodao je Nitta i spomenuo da se tad podigla cijena na 3,65 dolara, ali samo zato jer je poskupjela cijena govedine, što znači da se još uvijek posluje s gubitkom.
Poanta kroketa je popularizirati prodaju govedine, što je temelj poslovanja trgovine. U konačnici, oko polovice ljudi koji probaju krokete, na kraju kupe i govedinu, što znači da se u konačnici bilježi zarada.
Kupci koji danas primaju krokete naručili su ih prije otprilike 10 godina, a trenutno na njih čeka još 63.000 njih.
Asahiya sada ima dvije lokacije, originalnu u gradu Takasago i trgovinu u gradu Kobe. Smrznuti kroketi od govedine šalju se samo unutar zemlje. I iako Asahiya uglavnom djeluje kao mesnica, Nitta kaže da putnici mogu posjetiti njihovu trgovinu u Kobeu, gdje prodaju dva tipa kroketa za van, nazvane “Tor Road” i “Kitanozaka”.
“Kitanozaka” koristi mršavu govedinu i košta 2,40 dolara po komadu, a “Tor Road” koristi kratki kralježak i obraz, a košta 3,10 dolara.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!