Leća je namirnica koju se lako priprema pa ju je lako i uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a nudi i brojne druge zdravstvene dobrobiti.
Na našim se prostorima dugo vremena smatrala sirotinjskom namirnicom jer je uvijek bila pristupačna pa su si je mogli priuštiti i najsiromašniji, i to u velikim količinama. Upravo ta etiketa učinila je da leća godinama bude u zapećku u domaćoj kuhinji, ali posljednjih godina vraća joj se zaslužena popularnost, piše Zadovoljna.rs.
Ako se želite hraniti zdravije, ova namirnica bi trebala što češće biti na vašem tanjuru.
1. Bogata je vlaknima
Jedna od najvećih prednosti leće je visok udio vlakana, kojih većina ljudi ne unosi dovoljno.
Leća može osigurati vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šalice. Vlakna pomažu u probavi.
2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi
“Topiva vlakna u laći mogu pomoći u uravnoteživanju razine šećera u krvi usporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprečavanjem skokova inzulina“, objašnjava nutricionistica. Ovo je jedna od velikih prednosti leće u prehrani dijabetičara – pomaže u odražvanj razine šećera u krvi. Visok sadržaj vlakana čini leću vrlo zasitnom što pomaže i u kontroli apetita.
3. Dobar je izvor proteina
Leća ima više od 20 grama proteina u pola šalice zbog čega je savršen prilog za ručak, osobito ako ste vegetarijanac ili vegan.
Čak trećina kalorija leće dolazi iz proteina, što je čini trećom po količini bjelančevina u odnosu na sve druge mahunarke i orašaste plodove.
4. Puna je vitamina i minerala
Jedna od zdravstvenih dobrobiti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete unijeti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i puno vitamina B.
Ako patite od kroničnog umora ili anemije, uz leću možete nadomjestiti nedostak željeza, koje je odgovorno za dodatak energije. Željezo stvara hemoglobin, supstancu u vašim crvenim krvnim zrncima koja im omogućava prijenos kisika u tijelo.
Pola šalice kuhane leće može osigurati 15 posto preporučenih dnevnih potreba za željezom.
5. Smanjuje rizik od određenih kroničnih bolesti
Studije pokazuju da redovno konzumiranje leće smanjuje rizik od kroničnih bolesti kao što su dijabetes, pretilost, rak i srčana oboljenja, sve to zahvaljujući bogatom sadržaju zaštitnih biljnih spojeva zvanih fenoli. Ne čudi stoga da se leća može pohvaliti i antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim, antiinflamatornim i kardio-protektivnim djelovanjem
Nutricionisti preporučuju da se kod kuhanja leće štednjak ugasi nekoliko minuta ranije. Kuhajte dvije-tri minute kraće od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da se kuha u vlastitoj pari do kraja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!