Unatoč svojoj maloj veličini, borovnice sadrže obilje hranjivih tvari koje mogu biti vrlo dobre za vaše dugoročno zdravlje.
Smanjuju slobodne radikale
Borovnice su prepune antioksidansa poznatih kao antocijanini. Poznato je da oni smanjuju slobodne radikale u tijelu koji inače dovode do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i pad neuroloških funkcija. Antocijanini imaju pigmente zbog kojih borovnice imaju onu poznatu bogatu, plavu boju, piše Reader’s Digest.
Pomažu u snižavanju lošeg kolesterola
Jedan od specifičnih načina na koji borovnice mogu smanjiti rizik od bolesti je snižavanje razine LDL-a, “lošeg” kolesterola u krvi.
Istraživanje objavljeno u The Journal of Nutrition pokazalo je da su sudionici koji su konzumirali borovnice imali 27 posto nižu razinu LDL kolesterola u samo osam tjedana, čime je kod njih smanjen rizik od metaboličkog sindroma i drugih kardiovaskularnih bolesti.
Odličan izvor vlakana
Općenito, mnoge vrste bobičastog voća snažan su izvor vlakana, koja stabiliziraju šećer u krvi i smanjuju LDL kolesterol. Vlakna su također zasitna, što znači da vam pomažu da se dulje osjećate sitima.
Američka udruga za srce preporučuje unos najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno za optimalno zdravlje. Inače, jedna šalica borovnica sadrži oko 4 grama vlakana.
Dodatan unos vitamina C
Na kraju, borovnice daju veliki poticaj vitaminu C; jedna šalica sadrži oko 15% vaše preporučene dnevne doze. Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala, a istovremeno blagotvorno djeluje na živčani, imunološki, koštani, hrskavični i krvni sustav.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!