Zašto imamo potrebu za “hranom za utjehu”?

Lifestyle 06. sij 202307:06 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Ako vas netko pita da navedete svoju hranu za utjehu, vjerojatno ne morate dvaput razmisliti. Comfort food, odnosno "hrana za utjehu", fraza je koja se sve češće koristi u našem riječniku, a evocira uživanje, poznate okuse i utjehu u trenucima tuge.

No, je li utjeha stvarno ono što dobivamo od ove obično visokokalorične hrane? Dok su psiholozi i drugi istraživači radili na definiranju hrane za utjehu, otkrili su neke iznenađujuće proturječnosti, piše BBC.

Kao prvo, nije čak ni jasno dokazano da u teškim trenutcima posežemo za poznatom hranom. Stacy Wood, profesorica marketinga na Sveučilištu Južne Karoline, otkrila je u studiji iz 2010. da su sudionici koji su proživljavali više nemira u životu vjerojatnije birali hranu koju nikad prije nisu probali nego staru hranu. Iako su sami sudionici rekli da misle da će ljudi sa stabilnim životima vjerojatnije krenuti u novim smjerovima, kada je došlo do pritiska, oni sami nisu slijedili to pravilo.

Istraživači su se pitali mogu li kalorije u comfort food-u nekako poboljšati raspoloženje. Postoje dokazi da slatki okus može smanjiti stres kod štakora, a kod ljudskih beba se smatra da zašećerena voda donekle ublažava bol. No, često hrana zahvaljujući kojoj se osjećamo ugodno, nije slatka, već slana. Zapravo, jedna je anketa pokazala da je pizza pobijedila sve ostale kandidate za titulu omiljene hrane za utjehu u Americi.

Štoviše, istraživanje je pokazalo da je više muškaraca izjavilo da jedu comfort food kao svojevrsnu proslavu – drugim riječima, kada su dobro raspoloženi – dok su žene imale tendenciju izjaviti da jedu hranu za utjehu kad su loše raspoložene. Hranjenje je u ovom slučaju kod njih je izazivalo osjećaj krivice, a ne sreće.

Pokušaji klasificiranja ugodne hrane kao hrskave ili meke, lake za jelo ili teške, uglavnom nisu uspjeli pronaći obrazac, čak ni unutar određene kulture.

Ali neki jasni dokazi da ljudi jedu “comfort” hranu zbog same ugode i osjećaja udobnosti dolaze od turista.

Daleko od doma, pomalo zastrašeni lokalnom kuhinjom, a možda i bolesni ili nesposobni za let, istraživači su ispitali ljude u dvije glavne zračne luke u Tajvanu. Oni putnici koji nisu voljeli isprobavati novu hranu bili su najsretniji dok su konzumirali svoju domaću hranu, potvrđujući da barem u nekim situacijama poznata hrana igra ulogu koju mi zamišljamo – pružajući sigurnost, osjećaj pripadnosti i stabilno sidro, bez obzira na sve kalorije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!