Proizvod iz Srbije pun aflatoksina: Vraćaju ga Talijani i Nizozemci, javila se i Hrvatska

author
N1 Srbija
05. velj. 2025. 08:52
soja
Shutterstock/Alex_F | Shutterstock/Alex_F

Italija je sedma zemlja koja od početka 2025. godine, preko europskog Sustava brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF), upozorava na povišenu razinu mikotoksina u sojinom proteinu i proizvodima porijeklom iz Srbije.

Italija je u graničnoj kontroli odbila pošiljku sojinog proteina porijeklom iz Srbije zbog povišene razine mikotoksina – aflatoksina B1 i ukupne razine aflatoksina, objavio je RASFF.

Rizik po zdravlje zbog prekoračenja maksimalnih razina aflatoksina B1 i ukupnih aflatoksina označen je kao – ozbiljan.
Kako se navodi na stranicama RASFF-a, u uzorcima uzetim 23. siječnja 2025, otkriven je aflatoksin B1 u količini od 10,4 mikrograma po kilogramu (µg/kg – ppb), dok je dopuštena količina od maksimum dva mikrograma po kilogramu (2 µg/kg).

Kada je riječ o ukupnim aflatoskinima (B1,B2,G1,G2), u uzorcima je otkriveno 11,7 mikrograma po kilogramu, dok je dopuštena maksimalna količina od četiri mikrograma po kilogramu (4 µb/kg kg – ppb).

Samo dan ranije, isto upozorenje – na povišenu razinu aflatoksina u proizvodima od soje porijeklom iz Srbije, izdala je i Nizozemska, stoji na sajtu RASFF.

Na višu razinu aflatoksina u soji iz Srbije ukazali su i Poljska, Danska, Španjolska, Hrvatska i Latvija, javlja N1 Srbija.


Što su mikotoksini


Mikotoksini su, piše na stranicama HZJZ-a, proizvodi nekih plijesni, kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina.

Nastanak mikotoksina: Žitarice (pšenica, zob, raž, ječam, riža, kukuruz), orašasti plodovi (pistacio, kikiriki, bademi) te voće i povrće mogu biti podloge za rast plijesni tijekom uzgoja, prerade i uskladištenja. Povišena vlaga i temperatura ali i oštećenje biljke, pogoduju rastu plijesni.

Vrste mikotoksina: Dosad je poznato više od 400 različitih mikotoksina. Kao prirodni kontaminanti u hrani najčešći su: aflatoksini, okratoksin A, fumonizini, zearalenon, patulin i deoksinivalenol (DON).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama