Sve stroži nadzor granica na balkanskoj izbjegličkoj ruti

Vijesti 17. velj 201618:56 > 19:01
N1

Sve je stroži nadzor državnih granica na takozvanoj balkanskoj izbjegličkoj ruti. Austrija je najavila da će od petka ograničiti broj migranata koje će primati na dan, a slične je mjere najavila i Slovenija.

Velik broj migranata već je prošao dugu balkasnku rutu, no mnogima prijeti povratak. Austrijske granice nisu zatvorene, ali ih je sve teže prijeći. Kada ne ispunjavaju uvjete, izbjeglice se vraćaju u Sloveniju pa iz Slovenije u Hrvatsku u kojoj se prvo smještaju u policijske prihvatne centre.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepihć vraćanja migranata naziva nesporazumima koje će riješiti šefovi policija na sutrašnjem sastanku u Zagrebu te on s kolegicom u Ljubljani koja pak razmišlja o aktiviranju vosjke.

Hrvatska o žici još ne razmišlja, ali je rasporedila stotinjak policajaca, ne na granični prijelaz sa Srbijom, ali po sredini teritorija – reakcija je to na najnoviju najavu Austrije o zatvarnju nekih prijelaza i uvođenju kvota od 3200 ljudi dnevno.

I dok nema službenih podataka o broju vraćenih izbjeglica, samo ove godine na područje Europe ušlo je više od 84 tisuća ljudi.

Pogledajte prilog reporterke N1 Vanje Kranic.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.