Kraus: Ovo što se događa u Hrvatskoj, podsjeća na NDH 1941.

Vijesti 15. tra 201611:00 > 11:23
(ilustracija)

Danas se u Jasenovcu održava komemoracija za žrtve logora u organizaciji Koordinacija židovskih općina.

Nakon polaganja vijenaca novinarima se prvi obratio Ognjen Kraus.

”Koordinacija židovskih općina je organizirala ovu komemoraciju i pridružilie su se i sve druge židovske organizacije. Došli smo komemorirati sve žrtve Jasenovca, ali i sve Židove koji su stradali u u ustaškom logoru po rasnim zakonima tzv. NDH. Došli smo jer je u Hrvatskoj, koliko je svima poznato prisutna revitalizacija ustaštva i potpuna negacija, osim nekoliko iznimnih izjava koje su pale nakon naše odluke. Našu odluku nismo htjeli mijenjati. Da bismo je promijenili mora se nešto dogoditi  u društvu. Ovo je lavina koja se kotrlja već godinu dana. Podsjeća nas na ono što se događalo u NDH 41′, a počelo je Njemačkoj”, kazao je Kraus.

Upitan da komentira poruku predsjednice kojom je osudila ustaštvo Kraus kaže da je ona došla nakon njihove odluke.

”Došla je onda kada smo mi odlučili i došla je znamo na koji dan. Karamarko nikad nije osudio ovaj logor. On u potpunosti relativizira stvari i nije spomenuo rasne zakone ni ustaštvo. Ono što se događa u vladajućoj koaliciji je to da ekstremna desnica, koja dosad nije imala nikakav značaj, sada preuzima ulogu  glasnogovornika vladajućih”, kazao je Kraus dodavši kako neće ići na komemoraciju koju organiziraju antifašisti jer je u vrijeme Pesaha.

Židovima su se u odavanju počasti pridružili Antifašistička liga Republike Hrvatske i izaslanstvo stranke Naprijed Hrvatska!- Progresivni savez, na čelu s predsjednikom stranke Ivom Josipovićem, te saborski zastupnik Reformista Radimir Čačić.

Iako to ranije nije htio potvrditi, na ovoj komemoraciji prisustvuje i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji prije dva dana na konferenciji za novinare nije htio ni potvrditi ni demantirati mogućnost da dođe na današnju komemoraciju, ipak nije došao.

Službena državna komemoracija održat će se 22. travnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.