Kiša omela tradicionalnu proslavu 1. svibnja na Marjanu

Vijesti 01. svi 201615:09 > 15:12
Ilustracija

Kiša koja pada u Splitu omela je obilježavanje tradicionalne proslave Međunarodnog praznika rada 1. svibnja na Marjanu te se ondje okupilo samo nekoliko stotina građana kojima su podijeljene porcije "fažola", a otkazan je kulturno- zabavni program i govori sindikalnih i poliitčkih predstavnika.

Za prvosvibanjsku proslavu na Marjanu bilo je pripremljeno 1.700 porcija fažola ali ih je podijeljeno svega nekoliko stotina, a preostali dio, kako je rečeno, bit će dodijeljen splitskim humanitarnim ustanovama.

Predstavnici sindikata su u izjavama novinarima rekli da se kiša urotila protiv radnika te je spriječila da veći broj građana dođe na Marjan, za razliku od ranijih godina kad se ondje za Međunarodni praznik rada okupljalo tisuće Splićana.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata Vedran Dragičević okupljenim je novinarima rekao kako je nezadovoljan prvim potezima aktualne Vlade.

“Mi smo u ovom trenutku vrlo nezadovoljni prvim potezima Vlade jer oni predstavljaju direktno zadiranje u džepove građana koji već imaju mnogo problema zbog nezaposlenosti ili neisplate plaća, te želimo poručiti vladi da to tako ne može ići,” poručio je Dragičević. Po njegovim riječima Vlada se prvo trebala dogovoriti sa sindikatima. “Nastavit ćemo sindikalne aktivnosti, a one će uskoro biti žešće i mnogo veće,” istaknuo je Dragičević

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je novinarima na Marjanu izjavio kako u vezi s pravima radnika postoji Zakon o radu.

“Što se tiče prava radnika, mi imamo Zakon o radu koji, po meni, nije loš ali je pitanje kako se on provodi i tko ga provodi,” rekao je gradonačelnik Baldasar. Dodao je kako bi u zašititi prava radnika trebalo “ojačati sindikate.”

Povjerenik Sindikata metala Hrvatske-Industrjskog sindikata u Brodopslitu Joško Franić je novinarima izjavio kako je u Hrvatskoj “cijelo radništvo u problemima” te da zato mladi odlaze živjeti izvan Hrvatske. “Te probleme treba rješavati Vlada jer za to je i izabrana,” poručio je Franić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.