Jedan od osnivača HDZ-a napustio stranku

Vijesti 16. svi 201611:35 > 11:39
HDZ promo

Dok sukobi među vladajućima postaju sve otvoreniji, nezadovoljstvo buja i u najvećoj stranci - HDZ-u. Tako je stranku nakon 26 godina odlučio napustiti jedan od njezinih osnivača, riječki HDZ-ovac Hrvoje Burić. Šefu HDZ-a Rijeka Lucijanu Vukeliću poslao je jučer dopis u kojem ga obavještava da napušta članstvo.

Burić je inače slovio kao jedan od najaktivnijih HDZ-ovaca u Rijeci, a na zadnjim lokalnim izborima u toj SDP-ovoj utvrdi uspio je ući s Vojkom Obersnelom u drugi krug izbora za gradonačelnika, piše i donosi Jutarnji list. No vrh stranke očito nije cijenio njegov trud jer za Burića nije bilo mjesta čak ni na listi za Sabor.

Govoreći o razlozima odlaska nakon 26 godina, Burić ističe da je to puno godina kroz koje je sazrio, i kao osoba i kao političar. Dozlogrdilo mu je stajati iza nevjerodostojnosti i neučinkovitsoti stranke kojoj je, kako ističe, svojim djelovanjem u Rijeci dao više nego što je to zaslužila.

“Kada dulje vrijeme uviđate da u rukama držite prave konce i da ste na pravoj strani, u mom slučaju na strani građana Rijeke kojima mažu oči i udaraju po džepovima SDP-ovi gradski oci na čelu s Vojkom Obersnelom, a naprosto ne možete učiniti korak dalje u tom djelovanju – shvatite da ste nadrasli okvire organizacije. Naravno da su i svi problemi koje HDZ gomila godinama, a koji ovih dana izlaze na vidjelo, utjecali na moju sve čvršću viziju da je krajnje vrijeme da s HDZ-om okončam suradnju. Hoću reći, nekoliko je tu faktora: moj osobni životni put i političko sazrijevanje s jedne strane, te prepreke koje mi je HDZ postavljao u mom djelovanju za građane Rijeke, s druge strane. Ukratko, HDZ-ova unutarnja nesređenost i stanovita tromost, barem što se Rijeke tiče, sputava moju aktivnost i suprotstavljanje Vojku Obersnelu i njegovoj stranci u Rijeci. Jednostavno, u zaštiti građana želim djelovati bez naputaka i ograničenja. Vodstvu stranke dao sam mnogo prilika da stane uz moj rad i uz nastojanja da HDZ u Rijeci djeluje oporbeno, smatrao sam to korektnim sa svoje strane. S obzirom na izostanak podrške, smatram jednako korektnim da se iz HDZ-a povučem i nastavim pun elana dalje u drugačijim okvirima”, kaže Burić o svojoj odluci.

Je li ipak nešto posebno presudilo da baš sada napustite stranku?

“Odluku svakako nisam donio preko noći, no jednom kada sam odlučio, moram priznati, nisam imao mnogo dilema. Trenutna kriza u HDZ-u nije moj osnovni i prvi motiv, ali mi potvrđuje da sam odlučio ispravno. Tim više što u HDZ-u nikad nisam bio foteljaš niti sam od stranke očekivao ulaznicu za lagodan život. I moji politički istomišljenici, ali i moji politički suparnici znaju da sam jedan od najglasnijih i najaktivnijih članova oporbe u Gradskom vijeću Rijeke.

Prema tome, mojoj je odluci presudila samo jaka želja da se do kraja predam borbi za rješavanje riječkih problema poput prevare i pljačke stanovnika Rijeke koja se odvija kroz komunalno društvo Energo, poput raskrinkavanja svih malverzacija i nelogičnosti u samoj SDP-ovoj gradskoj upravi, problema poput nesubvencioniranih dječjih vrtića ili čak njihova velikog nedostatka i tako dalje. HDZ u Rijeci ne djeluje po tim pitanjima i ne djeluje oporbeno, a ja ne mogu biti dio oporbe koja to nije.”

HDZ napuštate u jeku afere Ina-MOL. Kakav je vaš stav o tome?

“Šokiran sam. Smatram da se zbog tog slučaja trebalo sastati Predsjedništvo stranke i donijeti odluku što i kako dalje s MOL-om. Je li to odluka jednog čovjeka – predsjednika stranke, ili je to stav Predsjedništva? Oni su deinstitucionalizirali HDZ.” Cijeli intervju je ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.