'Nema nikakvih političkih pritisaka prema Jokiću i skupini'

Vijesti 23. svi 201611:36 > 11:42
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme danas je održala konferenciju za novinare, na kojoj je voditelj Boris Jokić obavijestio javnost o radu na reformi, ali i ministru obrazovanja Predragu Šustaru poslao oštru poruku - "neka se do srijede očituje o našim zaključcima ili odstupamo".

“Spremni smo odstupiti s našeg mjesta, ali uvažavajući važnost ovoga što radimo, jer važno je za svako dijete i za svakog roditelja – dajemo ministru Šustaru rok do srijede do 10 sati da se očituje o reformi kurikuluma. I treba do tada reći javnosti ide li se u ovu reformu ili ne, ima li RH novaca za reformu ili ne. Važno je isplatiti i zaostatke ljudima, članovima Radne skupine’, kazao je voditelj reforme kurikuluma Boris Jokić.

“Ovoj zemlji nisu potrebne cenzorske skupne koje bi nas vratile u tamna vremena. Na dijalog i proširivanje ove skupine na to smo spremni. Na političke pritiske i politikantstvo jednostavno ne možemo pristati. Ako treba pričekati jednu školsku godinu, ni to nije problem, ali problematični su ovakvi pritisici. Struka uvijek mora biti ispred politke. Ovakve promjene moraju biti ispred politike. Ovo je nacionalna stvarr i nećemo dozvoliti da stranke barataju s nečim kao za napucavanje”, kazao je Jokić čiju smo press konferenciju pratili OVDJE.

Komentar njegovih izjava zatražili smo od predsjednice saborskog odbora za obrazovanje, Gordane Rusak koja je za N1 rekla kako nema nikakvih političkih pritisaka na članove radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme.

‘Nema pritiska’

‘Ne, ne vršimo mi nikakav pritisak. Dapače, ja sad osjećam pritisak s druge strane. Ja sam predstavnica umjerene struje, dakle centra u parlamentu. Znanstvenica sam i poštujem struku, prema tome ovdje nema nikakve politike, nikakvog politikanstva i nikavih pritisaka nego jedino želja da ta reforma uistinu bude odrađena na najbolji mogući način jer eksperimentirati na našoj djeci ne možemo’.

‘Moram reći da sam iznenađena ovakvim riječima gospodina Jokića, ja sam do zadnjeg trenutka vjerovala da neće biti nikakvih ostavki, smatram da je to potpuno nepotrebno, da kurikularna refoorma treba ići dalje, da mi moramo iznjedriti najbolje iz toga uvazavajući ono sto je stručna javnost rekla u vezi s tim materijalima koje su izradili’, kazala je Rusak i nastavila:

“Reforma je jako dobar temelj, kolege su odradile opsežan posao, ali ti materijali koji su napravljeni u nekoliko mjeseci moraju se popraviti prema zahtjevima stručne javnosti, dakle ne politike nego stručnjaka iz te oblasti. Jokić radi vrlo važan posao, oni su odradili svoj dio posla. Sad je na ljudima koji to gledaju sa strane i koji izlaze iz onih okvira razmišljanja u kojima su bili ljudi koji su to radili da kažu svoje i da onda svi zajedno sjednu za stol i kažu što će se mijenjati, a što ne.

Problem je nastupio u tome što je ekspertna skupina gospodina Jokića trebala biti ona koja će odlučiti što će se iz stručne rasprave implementirati a što ne. Mislim da je totalno nelogično da netko tko radi na dokumentima i odlučuje je li nešto relevantno iz stručne diskusije ili nije. Tu trebaju novi ljudi, nove snage, ali koji neće biti nadređenegospodinu Jokiću i njegovu teimu nego koji će s njim zajedno surađivati’, zaključila je Rusak u razgovoru za N1.