Brkić protiv Plenkovića: Uredništva nam neće diktirati smjer

Vijesti 21. lip 201612:57 > 13:19
Goran Stanzl/PIXSELL

Andrej Plenković, sudeći po izjavama pojedinih članova Predsjedništva HDZ-a, ne uživa potporu obezglavljenog vrha stranke u utrci za nasljednika Tomislava Karamarka.

Naime, najprije se od njega ogradio Darko Milinović, koji je prvo nabrojao niz kvaliteta koje bi trebale krasiti novog predsjednika HDZ-a, ustvrdivši da ih mora imati sve, a da Plenković ima neke od njih.

“Želim napomenuti da ne smijemo podleći pritisku medija koji žele promovirati nekog od nas”, kazao je Milinović.

A onda je na pitanje podržava li Plenkovića u utrci za predsjednika HDZ-a, relativno nervozno odgovorio i Milijan Brkić.

“Još nitko nije kandidat”, kazao je zamjenik predsjednika, dodajući da neki imaju ambicije, ali ih je zamolio da ih ostave sa strane.

Komentirao je i izjave Andreja Plenkovića da se HDZ treba vratiti demokršćanskim vrijednostima, što se može iščitavati kao povratak centru nakon neuspjele avanture s radiklizacijom.

“Oni koji govore da HDZ mora u centar i druge smjerove, to će oni odlučivati u svojim strankama ili svojim uredništvima, a članovi HDZ-a će odlučiti u kojem će smjeru HDZ ići”, kazao je Brkić.

I Oleg Butković je naglasio da je Plenković samo jedan od kandidata.

Naša reporterka Anka Bilić Keserović smatra da se iz tog odbijanja članova Predsjedništva da eksplicitno stanu uz Plenkovića i “počaste” ga dodatnom potporom, stoji mogućnost da je europarlamentarac daleko prihvatljiviji javnosti, već vrhuški HDZ-a.

“Čini mi se da Pleković nema potporu članova Predsjedništva. Je li to preuranjene kandidature ili zbog toga što i drugi imaju ambicije za preuzimanje mjesta predsjednika, vidjet ćemo”, kazala je.

Navedimo i da je Brkić, koji preuzima HDZ dok se ne izabere novi čelnik, kazao da će u stranci biti mjesta za Karamarka, čiju je ostavku nahvalio kao častan čin. Uzme li se u obzir da je Plenković bio prvi disonantni glas u HDZ-u od njihovog preuzimanja vlasti u državi, nije nemoguće da od njega zazire upravo Tomislav Karamarko, kojeg je europarlamentarac kritizirao na saboru HDZ-a.

O sjednici Predsjedništva HDZ-a čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.