N1 debata | Pitanja su konkretna, teško će se izmigoljiti

Vijesti 30. kol 201609:57 > 10:02
N1

Velibor Mačkić bio je gost Novog dana, komentirajući N1 ekonomsku debatu, koja će se održati danas u 12 sati u Hrvatskom novinarskom domu.

N1 debatu pratite UŽIVO od 12 sati na N1 televiziji i na našem portalu putem ove poveznice.

Jedan ste od organizatora debate, možemo li od obećanja koje smo čuli ovih dana o programima, rastu BDP-a, smanjenju poreza… saznati što je realno i jesu li ti programi ostvarivi? 

Iz onoga što smo vidjeli, ne. Imamo čitav niz pitanja, nas zanima gdje naši političari vide temelj rasta. Ako smanjuju poreze, kako se to odražava na rashodima, taj su dio prešutjeli. Kalkulacije, mjere, instrumente provedbe programa… to ćemo ih pitati.

Sudjeluju i profesori i studenti, ali i naša Nataša Božić kao moderatorica. Hoće li to biti drugačiji pristup?

To je prva prilika gdje imamo s druge strane nekoga tko će postaviti kompetentna pitanja. Odgovori moraju biti konkretni, jer je i publika takva. Teško se može izmigoljiti. Pitanja koja ja smatram da su važna jesu gdje je izvor rasta i kako, domaćom ili inozemnom potražnjom, što je s proračunskom ravnotežom. Pitanje transparentnosti proračuna treća je stvar, da točno vidimo gdje se taj novac troši, kao i konkurentnost, cjenovna ili necjenovna i na koji će se način ona provesti.

Među pozvanim strankama nema stranke Pametno, koja je jedina predložila strukturni prijedlog proračuna. Zašto?

Osobno mi je žao što nisu pozvani, mislim da su dobri i da s tih nekoliko prijedloga postavljaju standarde. Jedini razlog zašto ih nismo zvali jesu trenutna istraživanja, prema kojima smo uzeli stranke koje mogu ući u parlament. Morali smo biti fer, korektni i predstaviti one stranke koje realno imaju šansu ući u Sabor i odlučivati o našoj sudbini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.