Most prihvatio HDZ-ovu 'realnu, pravičnu i poštenu' ponudu

Vijesti 06. lis 201619:48 > 21:34
N1

Most je u četvrtak navečer objavio da prihvaćaju prijedlog HDZ-a.

Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo je prijedlog usuglašen od oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu, 5. listopada. Zajednička izjava za medije predviđena je za sutra, u petak 7. listopada iza 12:00 h. O točnom terminu i mjestu zajedničke izjave bit ćete obaviješteni na vrijeme, priopćili su iz Mosta.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ranije je izašao zadovoljan iz prostorija stranke, točnije u četvrtak nešto prije 17 sati, i novinarima poručio još jednom da je siguran da imaju dovoljno potpisa za sastavljanje nove Vlade, te da “idu kući, jer nema nikakve drame”.

Kazao je da će se s Mostom čuti kasnije, kako su i dogovorili. “Mislim da su se potpisi povećali, a sutra ćemo, očekujem, imati potpise svih predstavnika nacionalnih manjina”, rekao je Plenković u četvrtak poslijepodne. Nešto kasnije, u zadnjoj današnjoj izjavi za medije, rekao je da je sada potez na Mostu, i da čekaju Mostov odgovor.

Tijek današnjih događaja iz minute u minutu možete popratiti OVDJE.

Pogledajte i prilog koji je popratio današnje događaje – prije dogovora HDZ-a i Mosta:

Mostu četiri ministarstva, Petrov prvi na čelu Sabora

Prema tom prijedlogu, Mostu bi pripala četiri ministarstva – MUP, pravosuđe, uprava i zaštita okoliša. Uz to, Most bi imao jednog potpredsjednika Vlade te mjesto rotirajućeg predsjednika Sabora. Na čelu Sabora prve dvije godine bi bio Božo Petrov, a druge dvije HDZ-ov Gordan Jandroković.

Zanimljivo je da će se Ministarstvu zaštite okoliša pripojiti energetika, koja je dosad bila u sastavu Ministarstva gospodarstva. Također, Most će u Vladi kontrolirati i cijelo vodno gospodarstvo, kao i javnu tvrtku Hrvatske vode.

Plenković je kazao da je Mostu dao »pravičnu, realnu i poštenu ponudu«, a na pitanje je li to ponuda s četiri ministarstva i predsjednikom Sabora na dvije godine, Plenković je odgovorio: »Slična«.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.