Kolarić: SDP je danas bolesna organizacija

Vijesti 21. stu 201610:33 > 10:37
N1

Aleksandra Kolarić i Sanjin Španović gostovali su na N1 i komentirali izbore za predsjednika SDP-a. U drugi krug ušli su Davor Bernardić i Ranko Ostojić.

Španović je rekao da je očekivao pobjedu Davora Bernardića. “Iz razloga što sam očekivao manju izlaznost. To je skandalozno da su jedva navukli 50 posto. Bernardić ima čvrstu vojsku koja će izaći i na manjoj je izlaznosti imao šansu. Važno je, za početak čestitati pobjedniku ovih izbora, Andreju Plenkoviću, koji je bez imalo znoja osigurao osam godina mira, samo mora riješiti problem oko Mosta, ali to će lako riješiti”, rekao je Španović.

Ostojić nema šanse do drugoga kruga u nedjelju stići Bernardića, kazala je Kolarić. “Zoranovi dečki prešaltavaju se i prilaze Bernardiću. Izbori u SDP-u su riješeni. Ključni je poblem što će se dogoditi u ponedjeljak, a to je – ništa”, rekla je Kolarić.

Kritizirala je i samu kampanju pred unutarstranačke izbore. “Klasične kampanje imaju ključan cilj podignuti razinu vidljivosti stranke koju imaju na izborima, to se nije dogodilo. Odaziv na izbore je jako mali i nije se uspio pokrenuti entuzijazam kod članstva. Svih sedam kandidata na riječima se zalaže za promjene. SDP je danas bolesna organizacija, bez obzira koliko je rejtinga dobivao ili nije. Ukupno u zadnjih osam godina je oko pola milijuna birača otišlo s ljevice. Stranka je dubinski devastirana. Nije jasno koga će kandidirati za zagrebačku organizaciju. Svatko tko je bolestan, mora prvo ozdraviti. Bez analize krize i razloga zašto se dogodilo šest poraza u nizu, nema napretka stranke”, kaže Kolarić.

“Bernardić nema karakteristiku lidera”

Španović je objasnio da je Tonino Picula percipiran kao promjena, jer je došao u sukob s dosadašnjim predsjednikom stranke, Zoranom Milanovićem. “Bernardić je specifičan političar koji je u tom krugu ograde u stranci vrlo jak, prema javnosti nije jak. Uspješno je komunicirao sa članovima. Uspio je članstvu objasniti zašto je dobar izbor. Bernardić je uspješno napravio percepciju da je protiv Milanovića, iako to nije bilo istina. Ovi izbori su bili potpuno nezanimljivi ne samo medijima i javnosti, nego i članovima”, rekao je Španović.

Na pitanje koja je razlika između dvojice kandidata, Ostojića i Bernardića, Kolarić je rekla da je Bernardić, iza Picule, najmanje zlo koje je članstvo SDP-a moglo izabrati. “Više od 50 posto članstva zna da se trebaju dogoditi promjene. Bernardić nema jasnu viziju SDP-a, program je kratak i površan. Nije problem Bernardiću osvojiti SDP, problem je što je javni dojam da Bernardić i ekipa oko njega ne znaju što sad trebaju raditi”, rekao je Kolarić. Istaknula je da Bernardić nema karakteristiku lidera. “Možda nas iznenadi, ali zasad se to ne vidi, počevši od toga kako populistički podilazi hiru članstva”, rekla je.

Španović je istaknuo da je sad krenula utrka za Konvenciju stranke, gdje će se birati članovi Predsjedništva SDP-a i članovi Glavnog odbora stranke. “Problem je što SDP uopće ne komunicira po javnosti. SDP nema sljedbu birača, kao HDZ, koji postiže da unatoč aferama za HDZ glasa veliki broj ljudi. SDP ima veliki problem u ovom trenutku što su ljudi razočarani i što će tražiti drugu opciju”, rekao je Španović.

Na pitanje hoće li se vratiti u stranku, Kolarić je ponovila da neće potpisati obrazac za povratak. Kritizirala je i politiku Davora Bernardića i njegove izjave tijekom kampanje za šefa stranke. “Rečenica da se u stranku ne mogu vratiti oni koji su pljuvali ili vrijeđali stranku je zagovaranje verbalnog delikta, odnosno ponavljanje izjava Milanovića. Bez otvaranja razgovora o pogreškama, pa i vraćanje disidenata, nema novog SDP-a”, poručila je Kolarić.

“SDP će kandidata za Zagreb postaviti iz zafrkancije”

Španović je istaknuo da, primjerice, nema nikakve šanse da se bivši član SDP-a, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ikad vrati u stranku. “Odnos Milana Bandića i Davora Bernardića je vrlo kompleksan. SDP ne može doći do dvoznamenkaste podrške kandidatu u Zagrebu. Ja sam siguran da Bernardić neće ići u utrku za Zagreb. SDP će naći svoga kandidata iz zafrkancije, jer znaju da ne mogu postići ništa”, rekao je Španović, dodavši da se Bernardić nije šest i pol godina mogao suprotstaviti Bandiću, jer ne promišlja politiku i nema sadržaja, kao niti snage za to suprotstavljanje. 

Što se tiče toga koji je kandidat opasniji za HDZ, Kolarić je istaknula da je to potpuno svejedno. “Nitko od njih dvojice nema jasnih indicija da bi reformirali stranku. SDP se isključivo gura na stolice, a da nema govora o promjenama. Bez dubokih promjena nema povratka vjerodostojnosti kandidata. Ključni problem je nedostatak sadržaja. Druga stvar je i što će biti na Konvenciji. Ako sve ostane po starom, onda je to jasna indicija da neće doći do promjena. SDP će pasti na dva grada među deset, na Rijeku i Sisak”, prognozirala je Kolarić uspjeh SDP-a na lokalnim izborima.

Španović je istaknuo da SDP ovakvim unutarstranačkim previranjima samo pomaže HDZ-u. “HDZ može sam sebe pobijediti, Andrej Plenković može sam sebe pobijediti. Ako on pazi, ako riješi svoje probleme s Mostom, on vrlo lako može osam godina ostati na vlasti. SDP će izgubiti sedme izbore zaredom”, rekao je Španović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.