Boje li se građani otkriti državi sve o svojim financijama?

Vijesti 02. sij 201718:16 > 18:22
Filip Brala/PIXSELL

S prvim danom Nove godine banke su dužne Ministarstvu financija slati podatke o svim računima svojih klijenata. Odmah se pojavilo pitanje jesu li time ugroženi osobni podaci građana. Porezna uprava poručuje da razloga za brigu nema i da su samo u lovu na one koji izbjegavaju plaćanje poreza.

Nakon što su banke redovito slale podatke Poreznoj upravi o stanju žiro računa svojih klijenata, sada će to činiti i za tekuće i štedne, devizne i kunske račune. Pitanje koje se postavlja jest treba li građane biti strah zbog otkrivanja tajnosti njihovih podataka.

Da nema razloga za strah od curenja podataka poručuju i banke i Porezna uprava. U banci nam objašnjavaju da se radi samo o proširenju obveze izvještavanja.

“Ono što je bitno istaknuti je da je Porezna uprava i dosad mogla tražiti podatke o tekućim računima, samo će se sada i ti podaci nalaziti u redovnom izvještaju koji će ići na mjesečnoj bazi prema Poreznoj upravi”, istakno je Dario Gabrić iz službe za komunikacije Erste banke.

Iz Porezne su nam otkrili kako će te izvještaji na adresu Ministarstva financija stizati na mjesečnoj ili, ako banka želi, na tromjesečnoj bazi.

Navedeni podaci, koristit će se, kako je Porezna uprava priopćila, u:

1. u svrhu provjere jesu li ispunjene zakonske obveze vezane za plaćanje poreza,
2. automatske razmjene podataka o financijskim računima između država članica E.

Ako i neće povećati borbu protiv utajivača poreza, barem je Hrvatska ispunila obvezu da svoje zakonodavstvo uskladi s onim Europske unije, jer je ovakav nadzor računa ionako tražio Bruxelles.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.