"Muzla je krave i čistila oko bikova – i radila je to dobro"

Vijesti 12. sij 201511:48 > 11:55
Cropix/Goran Mehkek

Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku.

Kako je Kolinda napisala u biografiji na svojim službenim stranicama, prve godine njenog života obilježila su ‘prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće’.

Kao mala je roditeljima pomagala oko blaga. Muzla je krave i čistila oko bikova i teladi. Njen brat Branko Grabar rekao je da je to radila vrlo dobro, kao i većinu stvari kojih se u životu primila. Budući da joj je otac bio lovac, često je odlazila s njim u šumu, a kad je narasla naučila je i pucati iz lovačke puške.

Maturirala u SAD-u

Po završetku osnovne škole, upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Četvrti razred srednje škole pohađala je u Los Alamosu u Novom Meksiku. Tamo je laboratorij u kome je napravljena prva atomska bomba. Kolinda je živjela u obitelji kemičarke i nuklearnog fizičara.

Nakon mature se vratila u Hrvatsku i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik. Supruga Jakova Kitarovića upoznala je tijekom studentskih dana. Početkom ’90-ih Jakov Kitarović se učlanio u HDZ, a po završetku studija se i ona učlanila u istu stranku.

Posao u ministarstvu

U Mladeži HDZ-a je stranci pomagala tako da je strane goste vodila u obilaske jer je odlično govorila engleski. Prevodila je na engleski te s portugalskog i engleskog na hrvatski.

Ispite na fakultetu je polagala uz rad i diplomirala je 1993. Ubrzo nakon toga Ivo Sanader ju je pozvao da dođe u Ministarstvo vanjskih poslova.

Anti Čoviću, profesoru s Filozofskog fakulteta koji je 1991. postao ministar znanosti, tehnologije i informatike, svidio se njen rad pa ju je pozvao da bude tajnica u međunarodnom odjelu Ministarstva. Početkom 1992. je počela raditi preko studentskog servisa, a stalan posao je dobila kasnije kad je raspisan natječaj.

1997. je postala diplomatska savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti, nakon čega je postala savjetnica u ministarstvu. Kćer Katarinu rodila je 2001. brzo nakon što se vratila u Hrvatsku.

Tada je dobila američku Fulbrightovu stipendiju za studij međunarodnih odnosa i sigurnosne politike te je s obitelji opet otišla u SAD.

Turbulentna 2003. godina

Prije parlamentarnih izbora 2003. vratila se kući. Sa suprugom je na kredit kupila stan u Rijeci. No, već iste godine je postala ministrica Europskih integracija pa je obitelj opet morala seliti. Te turbulentne godine rodila je i sina Luku.

#related-news_0

Na funkciju ministrice došla dok joj je sin imao šest mjeseci. To je nije previše omelo u poslu. Dijete su joj suprug ili vozač dovozili na posao na dojenje, a na putovanja je išla cijela obitelj. Često su joj oko djece uskakale majka i svekrva.

Muž joj je u to vrijeme bio asistent na Pomorskom fakultetu u Rijeci pa se lako prilagođavao Kolindinim ambicijama. Grabar Kitarović se često hvalila kako joj je dosta država izlazilo u susret pa bi plaćali putovanja na konferencije cijeloj obitelji. Umjesto druženja s europskim parlamentarcima u pauzama zasjedanja bi dojila dijete.

Prva hrvatska predsjednica

Kada su 2005. dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008.

Karijeru je nastavila na funkciji veleposlanice RH u SAD-u. Veliki skandal izbio je 2010. kad je djelatnik osiguranja u Veleposlanstvu u Washingtonu tajno je snimao obitelj Kitarović i razotkrio da se automobilom Veleposlanstva neovlašteno koristi Kolindin suprug Jakov.

U Hrvatskoj je provedena hitna istraga, a ona je morati vratiti automobil te nadoknaditi sve neopravdane troškove. To joj ipak nije puno naškodilo u karijeri. Pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju imenovana je 2011. godine, piše Index.