‘Lex Boras’ ipak neće zaživjeti

Vijesti 28. srp 201718:50 > 19:07
N1

Obustavljeno je donošenje izmjena Zakona o znanosti, poznatih pod nazivom 'Lex Boras'.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je javnost da obustavlja postupak donošenja novog Zakona o znanosti, inače poznatog pod nazivom ‘Lex Boras’, objavilo je Ministarstvo na stranicama eSavjetovanja na kojima je provedena jednomjesečna javna rasprava, a iz koje su zaključili da treba provesti dodatnu kvalitativnu analizu, javlja srednja.hr

“Uvažavajući prijedloge i mišljenja iznesena u postupku savjetovanja zaključeno je da je potrebno provesti dodatnu kvalitativnu analizu potreba sustava znanosti i visokog obrazovanja te oblikovati novi zakonodavni okvir uvažavajući rezultate dodatne analize potreba sustava. Ovim putem zahvaljujemo sudionicima javne rasprave na svim pristiglim prijedlozima i primjedbama”, zaključak je obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja u vezi obustave donošenja Zakona.

Kako podsjeća srednja.hr, Prijedlog nacrta izmjena i dopuna Zakona o znanosti, tzv. ‘Lex Boras’ u javnost je procurio sredinom svibnja i već tada se moglo čuti brojna negodovanja članova akademske zajednice zbog spornih dijelova koji su, teško se oteti dojmu, išli na ruku pojedinim akterima – zagrebačkom rektoru Damiru Borasu, tadašnjem resornom ministru Pavi Barišiću, ali i svim djelatnicima koji imaju više od 65 godina.

Među najspornijim dijelovima zamišljenih izmjena bile su one koje su pretpostavljale ozakonjivanje nezakonitih odluka rektora Borasa. Tako je došlo do ‘retuširanja’ rektorovih ovlasti i promjene definicije Sveučilišnog odjela, a osim toga potkrala se i promjena uvjeta za nastavak rada nakon 65. godine života pa prema novome dekani i rektori za nastavak rada ne bi trebali nikakvo posebno produljenje ugovora o radu zbog čega je zakon kolokvijalno i nazvan ‘Lex Boras’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.