U Gašincima održana obuka za pričuvnike u vojsci

Vijesti 11. stu 201721:26 > 21:33
Ilustracija

Na vojnom poligonu "Gašinci" u subotu je provedena obuka pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek iz pomoći civilnim strukturama u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, a Ministarstvo obrane priopćilo je kako se velik broj pričuvnika odazvao obuci i da su visoko motivirani za provođenje obuke.

Ovo je dio desetodnevne obuke koja se na Gašincima provodi od 6. do 15. studenoga.

Pričuvnici su uvježbavali izradu zečjeg nasipa pod mentorstvom djelatnika Hrvatskih voda. U suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom održan je teoretski i praktični dio obuke iz gašenja požara, a pričuvnici su uz mentorstvo pripadnika Riječne bojne Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske uspješno prošli obuku za svladavanje vodenih prepreka, navodi u priopćenju MORH.

“Na temelju novog koncepta domovinske sigurnosti razvili smo i koncept razvoja i obučavanja pričuvnika. Koncept domovinske sigurnosti daje glavnu zadaću uvezivanja i sinkroniziranju svih državnih i društvenih elemenata u rješavanja kritičnih situacija”, naglasio je zamjenik zapovjednika i načelnik Stožera Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković.

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze, podsjeća MORH.

Više detalja pogledajte u prilogu Vanje Kranic.